Header Ads

Terdapat beberapa tabiat tanpa anda sedari sebenarnya menunjukkan seseorang itu bijak, ini 5 tabiatnya


Ramai yang beranggapan untuk menjadi orang bijak, mereka perlu bijak dalam akademik. Setiap dari anda dilahirkan bijak namun tidak digunakan sebaik mungkin.

Jika anda nak tahu sama ada anda seorang yang bijak atau tidak, perhatikan tabiat buruk anda.

Menurut kajian, terdapat beberapa tabiat tanpa anda sedari sebenarnya menunjukkan seseorang itu bijak.

1. TABIAT SUMPAH SERANAH

Banyak kajian membuktikan bahawa orang yang suka sumpah seranah adalah seorang yang bijak. Tabiat tersebut menunjukkan seseorang itu mempunyai IQ tinggi.

2. MUDAH PERCAYA PADA ORANG LAIN

Ramai orang menganggap mereka yang bijak sukar mempercayai orang lain. Tetapi saintis membuktikan bahawa orang yang bijak sebenarnya mudah percaya pada orang lain. Menurut kajian, mereka yang mudah percaya memiliki IQ tinggi berbanding mereka sebaliknya.

3. TIDAK SUKA MAKAN DAGING

Mengikut kaji selidik, mereka yang mempunyai IQ tinggi lebih suka makan ayam, ikan, dan sayur daripada daging seperti daging lembu atau kambing.4. TIDUR LEWAT MALAM

Orang pintar biasanya kurang tidur atau tidur lewat malam. Mereka lebih suka berjaga di waktu malam kerana bagi mereka pada waktu tersebut mereka lebih banyak idea untuk menyelesaikan sesuatu.

5. SUKA MENGGIGIT KUKU

Menggigit kuku dianggap menjijikkan dan kotor. Tetapi menurut ahli psikologi, tabiat tersebut dapat melawan kebosanan dan menenangkan. Ia juga menunjukkan bahawa seseorang itu otak yang pintar
Dikuasakan oleh Blogger.