Header Ads

Tahukah anda kita sebenarnya sering mengalami situasi tertekan, 5 petanda bahawa tubuh anda mengalami tekananSemua orang kadang-kadang merasa terganggu apabila berada di bawah sinaran matahari. Tetapi jika ada sesuatu yang sentiasa membuatkan anda berasa tidak selesa, anda  perlu mengambil serius tentang kesihatan anda. Berkemungkinan stress adalah penyebabnya.


1 Penyakit kulit


Psoriasis, jerawat dan lain-lain penyakit kulit boleh disebabkan oleh tekanan. Para saintis menjalankan penyelidikan di kalangan pelajar, dan kajian menunjukkan hubungan langsung antara tahap tekanan psikologi dan masalah kulit yang tinggi. Eksperimen menggunakan tikus memberi hasil yang sama.

2. Perubahan berat badan


      Anda mungkin berada dalam keadaan di mana anda tidak dapat menstabilkan berat badan anda dengan diet atau latihan fizikal.  Tekanan dan hormon CRH menyebabkan anda kehilangan berat badan. Peningkatan tahap adrenalin dalam darah cepat berlaku.  Adrenalin mempercepatkan metabolism, tetapi ia melambatkan penguraian lemak.

3. Selsema yang kerap


Jika seseorang mengalami tekanan kronik, sistem kekebalan tubuh menjadi kurang sensitif terhadap kortisol, yang menyebabkan keradangan yang lebih serius. Tubuh kemudiannya berisiko yang tinggi untuk menjadi sejuk dan mendapat selsema.

4. Masalah gastrointestinal


Terdapat bukti saintifik bahawa tekanan boleh memberi kesan negatif pada saluran gastrousus. Kadang-kadang ubat untuk distensi abdomen dan sakit perut tidak membantu.

5. Kesukaran untuk memberi focus


Orang yang mengalami tekanan dalam jangka masa yang panjang sukar untuk memberi tumpuan kepada tugas. Sekiranya anda mendapati bahawa anda kurang fokus daripada biasa, mungkin sudah tiba masanya anda mengambil masa untuk berehat. Hal ini berlaku kerana ketegangan saraf.

6.  Kehilangan rambut


Tekanan boleh menyebabkan anda kehilangan rambut atau botak.Dikuasakan oleh Blogger.