Header Ads

Pisang mempunyai zat baik untuk badan, ini 6 kebaikan yang kita dapat dari sebiji pisangMakanan sihat tidak selalunya lazat. Tetapi berkenaan dengan pisang, ini tidak berlaku. Itulah sebabnya ia sangat menyenangkan untuk mengetahui bahawa mereka bukan sahaja memberikan kepuasan terhadap citarasa anda tetapi juga banyak manfaat untuk kesihatan anda.

1. Mengurangkan berat badan Pisang kaya dengan serat, yang menjadikan anda tidak lagi ingin makan setelah dimakan.Pisang juga mengandungi sejenis kanji yang mengurangkan selera anda dan menghalang anda mendapat berat badan.

Ia mengurangkan tahap gula dalam darah anda dan meningkatkan sensitiviti badan anda kepada insulin. Sekiranya sel badan anda tidak sensitif kepada insulin, mereka tidak boleh menyerap glukosa, dan pankreas anda mula menghasilkannya dalam kuantiti yang lebih besar.

2. Menggurangkan stressPisang meningkatkan mood anda. Mereka mengandungi tryptophan, yang diperlukan oleh badan kita untuk menerima serotonin ("hormon kebahagiaan").

Rata-rata, setiap pisang mengandungi sekitar 27 mg magnesium. Mineral ini bertanggungjawab untuk menghasilkan mood yang baik dan tidur yang sihat.

3. Peningkatan pencernaanPisang mudah dicerna dan jangan merengsakan saluran gastro-usus. Di mana ia berfungsi sebagai medium nutrisi yang efektif untuk bakteria yang sihat.

Pisang boleh dimakan apabila seseorang mengalami gastritis dan pedih ulu hati, dan mereka mengembalikan mineral yang hilang apabila seseorang menderita cirit-birit.

4. Tahap tenaga anda akan meningkatKalium yang terdapat dalam pisang melindungi otot anda daripada kekejangan, sementara karbohidrat memberikan anda tenaga yang cukup untuk menahan senaman berat.

5. Risiko anemia jatuhAnemia menyebabkan kelumpuhan, keletihan, dan sesak nafas. Ini adalah hasil pengurangan sel darah merah dan tahap hemoglobin yang rendah dalam darah.

Pisang mengandungi banyak besi, yang merangsang pengeluaran sel darah merah. Pisang juga mengandungi vitamin B6, yang mengawal tahap glukosa darah, membantu orang yang mengalami anemia.

6. Tekanan arteri akan kembali normalPisang mengurangkan tekanan darah tinggi kerana ia mengandungi kira-kira 420 mg kalium.

Dikuasakan oleh Blogger.