Header Ads

Perbezaan budaya masyarakat dahulu, ini 5 perkara yang dahulu dianggap normal tapi tidak jika sekarang

Perkara bahaya yang dianggap normal pada masa lalu.

Nenek moyang terdahulu melakukan perkara ini dan dianggap sah pada masa lalu. Berikut merupakan perkara-perkara tersebut:

1. Menghantar anak-anak menerusi mel.


Kedengaran seperti jenaka, tetapi pada permulaan abad ke-20, rakyat Amerika berpeluang untuk menghantar anak-anak mereka melalui mel secara sah. Kos kira-kira 15 sen jika anak mereka berat tidak lebih dari satu petak standard. Ibu bapa seperti itu mungkin ingin menjimatkan wang dengan menghantar anak-anak mereka kepada saudara mara.

2. Sangkar bayi diluar rumah


Pada tahun 1930-an, sangkar dawai itu sangat biasa dikalangan keluarga British. Dengan perkara berikut, kanak-kanak tersebut dapat menghirup udara segar sementara ibu mereka sibuk dengan tugas rumah. Ia sukar dipercayai tetapi sangkar ini dianggap selamat.

3. Zoo manusia


Zoo manusia bertujuan untuk menunjukkan orang dari Asia dan Afrika sebagai “bukti” teori Darwin. Hiburan yang memalukan itu wujud selama bertahun-tahun. Dalam gambar berikut, anda dapat melihat zoo manusia di Belgium pada tahun 1958.

4.  “Lawatan hiburan” ke hospital mental


Pesakit hospital psikiatri telah dirawat dengan teruk pada masa lalu: kakitangan mereka jarang memberi makanan kepada pesakit, walaupun saudara mara mereka membayar untuk penginapan mereka.  Mereka juga mewujudkan perniagaan kecil iaitu pengunjung perlu membayar sedikit wang untuk melihat pesakit dan berpeluang untuk mencucuk mereka menggunakan tongkat.

5. Koleksi tulang rangka


Hanya orang gila mengumpul tulang rangka manusia sebagai trofi. Selain itu, tentera membawa pulang tengkorak musuh mereka untuk dijadikan kenangan. Dalam gambar ini, kita dapat melihat seorang pelaut Amerika: semasa Perang Dunia Kedua, dia mengambil tengkorak seorang askar Jepun.Dikuasakan oleh Blogger.