Header Ads

Pelbagai spesis haiwan telah dijumpai,10 haiwan yang anda mungkin tidak pernah dengar dan lihat


Alam semulajadi penuh dengan kejutan. Sukar untuk mempercayai betapa banyak makhluk yang luar biasa dan berbeza di dunia ini.

 1. The Iii Pika


Haiwan comel dan sangat jarang ini juga dikenali sebagai “arnab sihir”. Gambar Iii Pika ditangkap buat kali pertamanya dalam tempoh dua puluh tahun. Haiwan ini mula ditemui di Gunung Tian Shan, China.

2. Katak “ The Pinocchio”


Makhluk ini juga digelar “Spike-Nosed Tree Frog”.  Apabila seekor katak jantan cuba untuk menarik perhatian katak betina atau mengesan bahaya, hidungnya akan menaik ke atas seperti Pinocchio.

3. Monyet “ The snub-nosed”


Primatif yang paling jarang ditemui dan mula ditemui pada tahun 2010 di utara Burma (Myanmar). Kerana bentuk hidungnya yang luar biasa dan ianya akan bersin ketika hujan.

4. Ikan merah jambu yang bertangan


Beberapa tahun yang lalu, saintis menemui 14 spesies ikan yang bertangan seperti di atas tetapi malangnya sembilan daripada mereka telah pupus.

5. Kelawar putih “Honduran”


Berasal daripada Central Amerika tinggal di daun Heliconia, makan buah dan hanya membesar sehingga 1.5 inci (4.7cm).

6. The Grimpoteuthis atau dikenali sebagai dumbo terbang


Haiwan laut yang aneh ini menerima nama samaran kerana kedua dua sirip menyerupai telinga gajah dumbo terbang dari filem animasi yang terkenal.

7. Mata merah jambu “Caedicia”


Belalang ini dengan mata bewarna merah jambu hidup di pergunungan Muller Range di dataran tinggi Pasifik.

8. Penyu ” The Albino Chinese”


Penyu kecil ini menggunakan leher panjang dan lubang hidung seperti tiub seperti snorkel untuk bernafas di bawah air.

9. Kelawar “ The Nendo tube-nosed”


Kelawar dengan mata yang luar biasa dan lubang hidung seperti tiub telah ditemui pada tahun 2009 di hutan-hutan Papua New Guinea. Ia menjadi sensai internet kerana persamaannya seperti “Yoda Bat” dengan Master Jedi dari filem Star Wars.

10. Ikan lumba-lumba sungai “The Amazon”


Dilahirkan dengan warna kelabu dan akan betukar menjadi merah jambu apabila mereka semakin tua. Tidak ramah atau mudah dilatih.


Dikuasakan oleh Blogger.