Header Ads

Pasti anda tidak tahu akan kewujudan haiwan comel ini, kerana 5 spesis ini semakin pupusDalam buku Endangerednya, jurugambar yang diiktiraf Tim Flach berkongsi hasil projek multiniti luar biasa beliau untuk mendokumenkan nyawa spesies terancam. Melangkah ke seluruh dunia - ke tempat-tempat dari hutan ke savannah ke laut kutub ke terumbu karang yang hebat - Flach telah membina rekod visual yang kuat tentang haiwan dan ekosistem yang luar biasa menghadapi cabaran.

1. Pangolin berkulit putih


Haiwan eksotik ini mendiami hutan hujan tropika dari savannah Afrika dari Senegal ke Kenya dan ke Zambia di selatan. Pangolin berkulit putih telah terdedah sejak tahun 2008 dan telah terancam sejak tahun 2014. Ini bermakna jika langkah-langkah perlindungan khas tidak digunakan, jumlah spesis ini dapat menurun sebanyak 30-50% dalam 10-20 tahun ke depan.

2. Lemur ekor cincin


Haiwan ini boleh ditemui di tanah terbuka, tanah kering dan di hutan Madagascar. Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Alam (IUCN) mendakwa bahawa spesies ini sebagai terancam kerana populasi mereka telah jatuh ke antara 2,000 dan 2,400 haiwan - pengurangan 95% mengejutkan sejak tahun 2000. Faktor-faktor yang mendorong penurunan ini termasuk kehilangan habitat yang cepat, memburu, dan perdagangan haiwan secara haram.

3. Monyet Proboscis


Spesies ini dikelaskan sebagai terancam. Jumlah mereka telah menurun sebanyak 50% dalam 36-40 tahun yang lalu. Pada masa ini, monyet proboscis hanya boleh didapati di kawasan yang dilindungi dan tempat perlindungan yang ditetapkan.

4. Panda Merah


Spesies ini dimasukkan ke dalam Senarai Merah IUCN dan mempunyai status yang terancam kerana terdapat kurang daripada 2,500 bilangan yang tinggal. Sebagai contoh, spesis panda merah di Himalaya Timur telah berkurangan sebanyak 40% dalam tempoh 50 tahun yang lalu.

5. Lynx Iberia


Lynx Iberia adalah spesies kucing paling terancam di dunia. Pada tahun 2002, hanya terdapat 100 spesis. Oleh kerana usaha pemuliharaan, terdapat 404 spesis sekarang. Bagaimanapun, pada permulaan abad ke-20, terdapat kira-kira 100,000 keluarga Iberia. Menjelang tahun 1960-an, hanya terdapat 3,000.
Dikuasakan oleh Blogger.