Header Ads

Oleh kerana pembangunan yang pesat berkembang, 8 lokasi yang dahulunya meriah kini suram ditenggelami arus


Di dunia moden, segala galanya berlaku dengan sangat cepat. Sesetengah bandar berkembang dengan pesat tetapi akhirnya terbengkalai dan dibiarkan kosong.

1. Argentiara, Itali.


Argentiara adalah sebuah bandar dari bekas perlombongan. Nama yang berasal daripada perkataan “argento” bermaksud “perak”. Perak muncul pada pertama kalinya pada zaman Roman dan Phoenician. Tahun 1940-an adalah zaman Argentiara yang paling makmur yang akhirnya ditutup pada tahun 1963.
                                                                   
2. Varosha, CyprusSeparuh daripada bandar Famagusta adalah destinasi pelancongan yang popular sebelum pencerobohan Turki ke Cyprus pada tahun 1974. Sebab mengapa Varosha menjadi bandar berhantu adalah kerana Revolusi Majlis Keselamatan PBB 550, yang diterima pakai pada 1984.

3. Quinta da Regaleira, Portugal.The Initiation Well terletak di estet Quinta da Regaleira, dimana seseorang dapat melihat pelbagai bentuk seni bina. Mengikut lagenda, 9 tingkat yang melambangkan benda baik dan 9 bulatan melambangkan benda benda jahat. Sebelum ini, tempat ini dipercayai digunakan untuk upacara keagamaan dari persaudaraan Masonik.

4. Grytviken, Selatan Georgia dan pulau South Sandwich.Grytviken adalah pusat pentadbiran Wilayah British Luar Negeri. Pada tahun 1904, stesen penangkapan paus yang pertama di Antartika telah dibina disini.

5. Oradour-sur-Glane, Perancis.Pada bulan Jun 1944, syarikat Jerman Waffen-SS memusnahkan kampung Oradour-sur-Glane. Akibat serangan itu, 642 terbunuh. Selepas peperangan, presiden Perancis mengumumkan bahawa kampung itu tidak boleh dibina semula tetapi untuk menjadi peringatan kepada kekejaman pendudukan Nazi.

6. Cape Romano, Amerika Syarikat.Sebuah rumah yang terdiri daripada beberapa bentuk kubah telah dibina pada tahun 1980. Selepas beberapa ketika, tanah berpasir mula bergerak dan menyebabkan rumah tersebut makin dekat dengan lautan.

7. Plymouth, MontserratPada bulan Julai 1995, selepas satu siri letusan gunung berapi membuat letusan yang kuat di Sourfriere Hills, lava dan abu meliputi kawasan yang luas di selatan Montserrat termasuk Plymouth. Pada bulan Ogos 1995, abu jatuh dengan banyak dan menyebabkan penduduk dipindahkan pada bulan Disember.

8. Spinalonga, Greece.Spinagola adalah sebuah pulau Yunani yang terletak di bahagian timur Crete. Pada tahun 1669, Crete ditawan oleh Empayar Uthmaniyyah. Untuk mengusir orang Turki, orang Yunani mengumpulkan semua orang Kusta dan menghantarkannya ke pulau itu. Takut dengan jangkitan, orang Turki meninggalkan Pulau itu.Dikuasakan oleh Blogger.