Header Ads

Luas pandangan luas pengalaman, ini antara 6 lokasi yang menampakkan pelbagai keindahan alam semula jadiKesesakan lalu lintas, perjalanan harian tidak membuatkan kita teruja kerana pemandangan yang membosankan. Tetapi tidak dengan jalan-jalan disini kerana pemandangannya yang cantik dan luas mata memandang.

1. Great Ocean Road, Australia


Laluan sejauh 151 batu itu mempunyai pemandangan yang cantik, jalan yang luas dan anda berkemungkinan dapat melihat seekor dua kanggaru sepanjang jalan.

2. Alaska Highway, Canada


Sekiranya, anda memikirkan gunung berliku dan beruang grizzly tidak menghalang anda untuk memandu ke kawasan ini, anda akan dapat melihat pemandangan tasik-tasik yang berkilauan di Rockies.

3. Romantic Road,Germany


Melalui jalan ini akan membuatkan anda seolah-olah berada didalam cerita dongeng. Dalam perjalanan ini, anda akan melalui bandar-bandar zaman pertengahan dan padang rumput yang berkembang pesat.

4. Altantik Ocean Road, Norway


Anda mungkin tidak pernah mendengarnya, tetapi laluan pantai yang dramatik ini yang membawa anda ke atas jambatan Storseisundet ikonik yang merupakan salah satu jalan raya terbaik untuk membuat percutian.

5. Karakoram Highway, Pakistan


Jalan ini adalah jalan antarabangsa yang berturap tinggi di dunia, yang menghubungkan Barat China dan Pakistan. Titik puncak lebuh raya adalah betul-betul di sempadan negara-negara ini: pada kira-kira 4,800 m, ia hampir setinggi Mont Blanc iaitu 4,810 m dan 400 m lebih tinggi daripada Mount Whitney, puncak tertinggi 48 negeri bersempadan Amerika Syarikat.

6. Grossglockner High Alpine Road, Austria


Jalan ini menuju puncak Alpine yang mencapai ketinggian lebih dari 8,000 kaki. Di bahagian atas, anda akan dapat melihat helang emas yang mengelilingi langit dengan jelas.
Dikuasakan oleh Blogger.