Header Ads

Lelaki ini membuat lukisan seni bina terperinci hanya dengan mengingati rupa bangunan dan kawasan tersebutStephen Wiltshire, seorang artis dan pemilik galeri seni yang terkenal di London, terkenal dengan keupayaan lukisannya yang luar biasa. Dia boleh mengeluarkan semula cityscapes terperinci dari ingatan selepas melihatnya sekali sahaja.

Pada usia tiga tahun, dia didiagnosis dengan autisme, dan kemudian menghadiri sebuah sekolah pakar di London di mana bakatnya untuk lukisan mula bersinar. Walaupun mengalami kesukaran, dia mendapati cara sendiri berkomunikasi dengan dunia melalui seninya.Untuk Stephen, lebih mudah untuk berkomunikasi dengan orang lain melalui lukisan daripada bercakap.

Seniman mengakui bahawa dia terinspirasi oleh bandaraya bandar bandar dan mendapati kegembiraan dalam meninjau bangunan dan jalan-jalan berliku.


Ketika Stephen ditanya tentang dia berjaya mencapai tahap terperinci dan prosesnya yang dia ingat untuk semua, dia menjawab dengan jawapan yang sederhana 'Saya hanya melukis dalam notebook saya.'

Salah satu bahagiannya yang paling mengesankan ialah lukisan panorama terperinci di Tokyo - yang dibuat sepenuhnya dari ingatan - pada kanvas 52 kaki. Stephen mencipta semula pada tahun 2005 setelah menaiki helikopter ringkas ke bandar. Sejak itu, dia telah melukis puluhan bandar lain, termasuk Rom, Frankfurt, Hong Kong, Dubai, Madrid, Jerusalem dan London.


Dikuasakan oleh Blogger.