Header Ads

Kita sering dikelilingi dengan ciptaan yang kita tidak tahu akan tujuannya, ini 5 perkara tersebutDalam kehidupan seharian kita, kita dikelilingi oleh banyak objek yang kelihatan biasa sehingga kita tidak terfikir bagaimana mereka muncul dan mengapa mereka diperlukan.

1. Pelekat pada buah


Pelekat pada buah menandakan negara dan pengeluar. Sekiranya terdapat 4 digit dan yang pertama ialah 4, bermakna buah tersebut disembur racun perosak. Sekiranya terdapat 5 digit dan yang pertama ialah 9, buah telah ditanam secara organik. Sekiranya terdapat 5 digit dan yang pertama ialah 8, buah telah diubah suai secara genetik.

2.  Lubang donut


Makanan ringan ini sering digunakan di bandar bandar moden sejak beratus tahun dahulu. Hari ini pengilang membuat kuih yang lazat dalam bentuk dan saiz yang sama. Tetapi pada masa lalu, ia menjadi sukar untuk masak secara sama rata bahagian tengah dan tepi donut. Pembuat roti mencipta lubang tengah donut untuk mengelakkan masalah.

3.  Cermin mata hitam


Gelas gelap dicipta oleh orang Arktik untuk melindungi mata mereka daripada salji. Perkara ini tersebar dengan meluas di kalangan hakim-hakim di China abad ke 12 yang menggunakan mereka dengan tujuan untuk menyembunyikan emosi sebenar mereka dari  saksi.

4. Margin bukunota


Pada mulanya, margin pada buku nota bukanlah ruangan untuk guru memberi nota/menanda.
Pada awal buku nota dicipta, buku nota sering menjadi mangsa gigitan tikus. Untuk mengelakkan nota nota penting hilang, margin telah dicipta.

5.  Lubang pada kunci mangga


Kunci mangga sering digunakan untuk mengunci pintu pagar di luar. Oleh itu, mereka menjadi cepat rosak kerana berkarat. Tujuan lubang kecil pada kunci mangga adalah untuk mengelakkan kunci mangga daripada berkarat dengan menuangkan minyak ke dalam lubang tersebut.


Dikuasakan oleh Blogger.