Header Ads

karyawan ini menghasilkan karya beliau menggunakan bahan semula jadi, berikut merupakan 6 hasil popular beliauKreativiti manusia memang lelaki yang tidak terhad, terbukti apa-apa boleh diproses menjadi pelbagai kerja cemerlang. Malah barangan yang digunakan atau perkara-perkara mudah di sekeliling kita boleh diubah menjadi kerja yang menakjubkan.

Manusia mempunyai keupayaan untuk memupuk yang hebat dan bahkan sukar untuk mempercayai sesuatu yang biasanya boleh diubah menjadi sesuatu yang benar-benar indah. Berikut adalah 6 karya seni luar biasa yang menggunakan bahan-bahan yang luar biasa.


1. Aiskrim yang kelihatan sangat lazat boleh digunakan sebagai seni yang sangat indah. Othman Toma menggunakan ais krim cair yang lembut untuk mencipta karya seni.


2. Ubat  nyamuk yang biasanya hanya digunakan sebagai penghilang nyamuk ternyata mempunyai manfaat lain yang digunakan untuk lukisan. Bukan itu sahaja rokok juga  tidak kalah untuk membuat karya seni yang menakjubkan.

Lukisan ini hanya dibuat dari rokok dan gegelung nyamuk, Yuli Prasetyawan aka Wawan Geni yang diperolehi hingga beribu-ribu ringgit. Caranya dengan menngunakan gegelung ubat nyamuk yang telah dibakar dan rokok digunakan sebagai berus untuk menarik dan menghasilkan warna kecoklatan yang tersendiri.


3. Pelepah pisang ternyata digunakan sebagai karya lukisan yang menarik. Bahan yang digunakan adalah kulit pisang yang benar-benar kering. Warna coklat adalah ciri-ciri karya seni ini. Media untuk membuat lukisan dari batang pisang ialah biasnaya adalah papan lapis, dan gam untuk menampalnya.

Cara membuatnya dengan membuat pola pertama kemudian potong batang pisang sebagai corak dan gam batang mengikut corak yang ada. Kemudian kot dengan cat yang jelas dan keringkannya. Lukisan kulit pisang telah begitu menambah bingkai untuk mencantikkan penampilan.4. Apa yang anda fikir apabila seseorang melukis di atas air, tidak mustahil untuk berbuat demikian. Garip Ay adalah seorang artis Turki yang terkenal kerana membuat lukisan Ebru di atas air. Salah satu yang paling terkenal adalah karya yang menggambarkan lukisan pelukis legenda Van Gough bertajuk Starry Night.


5. Angel dan Andrew membuat kerja-kerja yang indah dari kopi hingga biji kopi. Kopi sebagai munuman yang disukai masyarakat dapat dimanfaatkan untuk menjadi karya seni yang hebat. Mereka membuat lukisan kopi dengan pelbagai objek dari seni halus hingga potret. Mereka juga mengembara ke seluruh dunia dalam pameran dan ceramah mengenai lukisan menggunakan kopi.6. Lukisan daun ini kelihatan rumit kerana  daun tidak terlalu luas dicat dengan pelbagai objek rumit seperti imej manusia. Lukisan pada daun ini dengan memotong dan mengeluarkan mesofil daun tanpa memotong untuk menghasilkan lilitisan tanpa memotong urat daun. Pengerjaan itu penuh dengan ketelitian dan bijak.

Dikuasakan oleh Blogger.