Header Ads

Kadang-kadang bukan nafsu tapi keperluan badan, ini 8 sebab anda tidak boleh menghentikan makanBagaimana jika anda sentiasa mahu mengunyah sesuatu? Pertama, anda perlu memahami mengapa anda lapar dan sama ada anda benar-benar lapar sama sekali.

1. Kekurangan proteinJangan lupa untuk memasukkan protein dalam diet anda kerana ia mengenakan anda dengan nafas, tenaga, dan rasa kenyang.

Peraturan: Sayur-sayuran dan buah-buahan adalah, tentu saja, baik, tetapi protein adalah asas diet. Terdapat yogurt, daging tanpa lemak, ayam, telur, dan banyak produk lain untuk mengisi protein, jadi tidak ada alasan.

2. DahagaSekiranya anda baru sahaja makan, minum satu gelas, dan tunggu sebentar. Perasaan lapar akan mereda, dan anda mungkin menyedari ia tidak ada sama sekali.

Peraturan: Terus minum. Pilihan terbaik adalah melatih tubuh anda untuk mengambil banyak air pada waktu pagi dan setengah jam sebelum setiap hidangan.

3. Kalori kosong"Dapatkan sesuatu yang lazat." Di sinilah kalori kosong berasal. Makanan ringan manis, walaupun dalam kuantiti yang kecil, hanya merangsang nafsu makan, tidak menyerap tubuh dengan nutrien berguna.

Peraturan: Kurangkan jumlah karbohidrat cepat, dan cuba makan makanan yang sihat.

4. Snek di perjalanan


diajarkan bahawa ia adalah dilarang untuk tergesa-gesa makan di meja. Dan, ternyata, ini bukan sekadar kehendak ibu bapa tetapi prinsip pemakanan makanan yang sangat penting.

Peraturan utama adalah untuk berehat dan merawat pengambilan makanan anda sebagai upacara yang menyenangkan.

5. Kurang tidurDengan tidur selama 7-8 jam, rasa lapar tidak akan membangkitkan anda pada waktu malam. Pada waktu malam, badan kita menghasilkan hormon melatonin, yang bertanggungjawab bukan sahaja untuk operasi organ kita yang betul tetapi juga untuk penampilan kita.

Peraturan: Tidurlah sebelum tengah malam untuk kelihatan segar dan cantik.

6. Kekurangan lemak yang betulTerdapat pelbagai jenis lemak. Makanan cepat, goreng, berlemak, asap, dan makanan floury perlu ditinggalkan untuk majlis-majlis khas. Tetapi lemak berguna haruslah pada senarai belanja mingguan seperti  minyak zaitun, ikan merah, kacang, alpukat, dan biji.

7. Rejim yang lemahBiasanya, kita harus mempunyai 5 kali sehari sarapan, makan tengah hari, makan malam, dan 2 makanan ringan. Anda tidak sepatutnya melangkau mereka.

8. Kelakuan di bawah tekananKita semua dibahagikan kepada 2 kategori berkaitan dengan tekanan mereka yang tidak dapat melihat makanan, dan mereka yang tahu bahawa kek lazat akan membantu dalam keadaan yang dahsyat. Jika anda tergolong dalam kumpulan kedua, perkara ini adalah untuk anda.

Peraturan utama adalah untuk mengingati bahawa tekanan bukan alasan untuk menakluk kedai gula-gula. Berhubung dengan orang terdekat dengan anda, berbual tentang perkara-perkara yang menyenangkan, berjalan kaki di taman, pergi untuk bersenam, membaca buku yang menarik, atau menonton rancangan TV yang menarik. Lakukan sesuatu yang berguna .

Satu lagi tipuan untuk menipu badan anda adalah untuk mengunyah setiap suapan sedikit demi sedikit

Dikuasakan oleh Blogger.