Header Ads

Jika anda ke melancong Sarawak, Jangan lupa cuba 9 makanan popular di negeri Bumi Kenyalang


Sarawak merupakan salah satu tempat yang ramai dikunjungi pengunjung kerana tempatnya yang menarik dan makanan yang sedap. Berikut merupakan makanan yang paling popular dan sedap di Sarawak:

1. Mee Sarawak


Salah satu hidangan yang terkenal, terdiri daripada bihun yang dimasak dalam kuah udang berasakan sambal belacan dan bawang putih dan menebal dengan santan. Hidangan ini dihidangkan dengan sejumlah besar taugeh, udang, telur dadar dan ayam yang dicincang. 

2. Midin


Merupakan sayur paku pakis yang dihidangkan sebagai kerabu atau digoreng. Midin kebiasaannya dimasak dengan bawang putih atau belacan dengan cili. Ikan masin juga boleh dimasukkan ke dalam hidangan.

3. Ayam pansuh atau dikenali sebagai manok pansoh


Manok pansoh merupakan makanan orang Iban atau erti kata lain makanan yang dimasak dalam buluh. Potong kepingan ayam, serai dan daun ubi disumbat kedalam buluh sebelum dimasak di atas api terbuka. Kaedah memasak ini menghasilkan ayam berair, lembut dengan kuah yang wangi.

4. Koay teow tomato


Dihidangkan bersama sos tomato dengan sayur-sayuran , ayam dan makanan laut. Ia juga boleh dimakan dengan bihun.

5. Terung dayak


Merupakan sejenis buah kuning bulat, biasanya digunakan dalam hidangan yang masam seperti assam ikan mas.

6. Dabai


Sejenis buah bermusim dengan kulit hitam dan berisi kuning.

7. Belacan Bihun


Terdiri daripada beras vermicelli dan disajikan bersama sup udang berasaskan udang (belacan) yang dihiasi dengan timun, hirisan sotong, telur. Anda juga boleh menikmatinya dengan sos limau dan cili.

8. Kek Lapis Sarawak


Kek lapis Sarawak mempunyai pelbagai warna dan rasa.

9. Umai


Merupakan hidangan Melanau, Umai dibuat dengan irisan tipis ikan segar digabungkan dengan bawang, cili, garam, dan jus dari calamansi atau asam. Ia biasanya dihidangkan dengan mutiara sagu panggang – kanji sagu dicampur dengan santan, kemudiannya digulung menjadi bola dan dimasak. Hidangan ini kadang kadang menggunakan udang yang dimasak.
Dikuasakan oleh Blogger.