Header Ads

Jepun merupakan antara negara termaju dunia, berikut merupakan 9 fakta tentang negara matahari terbit ini


Fakta menarik tentang Jepun

Jepun adalah sebuah negara yang dikenali sebagai Negara maju . Penduduknya pula berdisiplin serta kuat bekerja . walaupun Negara ini nampak gah , tetapi negara ini terdapat juga perkara-perkara pelik yang mereka lakukan , mungkin pada pandangan kita ianya sesuatu yang agak pelik tetapi di Jepun ianya adalah kebiasaan .

1. Makan berbunyi kuat


Bagi kita perkara sebegini dianggap tidak sopan . Tetapi tidak kalau di Jepun . apabila seseorang itu makan dan berbunyi kuat , itu menandakan masakan yang di makan itu sangat sedap sengat membuatkan seseorang itu mengeluarkan bunyi .

2. Selipar tandas


Di Jepun , selipar tandas wajib digunakan , jika tidak memakainya seseorang itu dianggap sebagai seorang yang pengotor .

3. Hembus hingus di tempat awam


Rakyat jepun akan menghembus hingus dengan kuat  di tempat awam , jika tidak mereka terpaksa menggunkan banyak tisu untuk hingus tersebut .

4. Tidur di tempat kerja


Jika di Malaysia pekerja yang suka tidur semasa waktu bekerja akan dianggap pemalas dan berkemungkinan akan terus dibuang kerja . Tetapi di Jepun jika perkerjanya tidur semasa waktu bekerja ,itu menandakan pekerjanya bekarja keras dan mereka akan dapat penghargaan dari bos mereka .

5. Hadiah


Di Jepun anda akan dianggap biadap jika membuka hadiah dengan menggoyakkan pembalut tersebut . Oleh itu ,pembalut hadiah tersebut perlulah dibuka dengan cermat sebagai tanda menghormati pemberian si pengirim .

6. Ganguro


Trend bagi golongan wanita , mereka akan berjemur untuk menggelapkan kulit mereka segelap yang mungkin dan mewarnakan rambut mereka dengan warna kuning untuk dipadankan dengan trend kulit gelap .

7. Eskalator pendek di dunia


Escalator terpendek didunia ini terletak di More’s Department Store di Kawasaki . hanya memiliki 5 tangga dan ketinggian 32.8 inci sahaja.

8. Hotel kapsul


Hotel ini menyenyediakan tempat tidur yang hanya sebesar keranda dan tiada bilik . Ianya sangat la murah ,untuk yang kaki travel yang tidak mempunyai duit yang banyak boleh la menyewa disini .

9. Vending machine atas gunung fuji


" Jangan terkejut jika anda mendaki Gunung Fuji,dan mendapati vending machince di atas sana .

Dikuasakan oleh Blogger.