Header Ads

Jangan ambil makanan sesuka hati sahaja, berikut merupakan antara 5 makanan yang mengandungi toksin merbahaya1. Udang

Kebanyakan udang di ternak didalam kolam. Untuk mencegah penyebaran jangkitan, penyakit, dan parasit, para penternak pam makanan haiwan dengan antibiotik dan mengisi air dengan racun perosak dan racun kulat. Sebilangan besar bahan kimia, termasuk klorin, juga ditambah untuk mengekalkan populasi yang penuh sesak.
2. Ubi kentang

Jangan panik! secara umumnya kentang adalah sayuran yang baik dan selamat. Cuma jika dibiarkan terlalu lama akan ada satu akar yang bercambah dan didalamnya mengandungi sebatian toksik yang bernama glycoalkaloids. walaupun anda memotong pucuk tersebut,  anda harus membuang seluruh umbi tersebut kerana ia mungkin beracun.3. Almond

Pelbagai pahit benih (bukan kacang) mengandungi jumlah cyanide yang lebih tinggi dari badam manis. Ekstark pahit badam pernah digunakan sebagai perubatan tetapi, walaupun dalam dos yang kecil kesannya teruk terutama bagi kanak-kanak.

cyanide mesti dikeluarkan sebelum digunakan. Itulah sebabnya kacang almond dijual secara komersial sebagai makanan.

Cyanide adalah sejenis bahan kimia yang terkandung didalam badam almond, rasa pahit yang berlebihan boleh membunuh. Badam pahit boleh menghasilkan 4-9 mg hidrogen cyanide setiap badam dan,

 mengandungi jumlah cyanide sebanyak 42 kali lebih tinggi daripada paras jejak yang terdapat dalam badam manis. Asal kandungan sianida dalam badam pahit adalah melalui hidrolisis enzimatik amygdalin


4. Cendawan

Tiada satu pun sifat tunggal yang mana cendawan toksik dapat dikenalpasti dan tidak dapat dicirikan cendawan yang mana boleh dimakan. Kerana kecenderungan cendawan untuk menyerap logam berat termasuk radioaktif akan menjadikan ia beracun.


5. Kacang

Kacang mentah mengandungi toksin yang merbahaya, lektin, yang mesti dikeluarkan dengan memasak. Kacang merah dan buah pinggang sangat toksik, tetapi jenis lain juga menimbulkan risiko keracunan makanan. kacang yang dimasak tanpa  mendidih mungkin tidak memusnahkan toksin. Kami mengesyorkan memasak kacang sekurang-kurangnya 10 minit kerana kacang yang kurang masak mungkin lebih toksik daripada yang mentah.

Terdapat beberapa tip berguna di sini untuk membantu mengurangkan risiko keracunan. Jangan menganggap bahawa jika sesuatu "semula jadi" secara automatik bermakna selamat.

Dikuasakan oleh Blogger.