Header Ads

India merupakan negara yang mempunyai keunikannya yang tersendiri, ini 9 fakta menarik tentang IndiaIndia tidak diragukan lagi merupakan salah satu negara yang paling menarik di dunia. Negara yang membuat kita kagum dengan tradisi dan budaya dan juga mengekalkan rahsia dari kebanyakan orang asing.

1. Terdapat 6 musim di India.

Menurut calendar Hindu, terdapat 6 musim di India: musim sejuk, musim luruh, musim panas, musim monsoon, musim bunga dan malam musim sejuk.

2. Tanda setuju.

Kaum India mengelenggekan kepala mereka , menandakan mereka bersetuju dan bukannya mengangguk.

3. India adalah negara vegeteranian terbesar di dunia.


60% masyarakat India merupakan vegeteranian dan ini merupakan salah satu ciri ciri tradisional Hindu. India juga mempunyai peratusan terendah penggunaan daging per kapita.

4. India adalah negara berbahasa Inggeris terbesar di dunia.

Terdapat 2 bahsa rasmi di India: Hindi dan Bahasa Inggeris. Kerajaan menerima penggunaan 17 bahasa lain. Terdapat 1,650 dialek yang terdapat di seluruh negara.

5. Udara tercemar


Terdapat masalah pencemaran udara di semua bandar besar dan ekzos kereta menyebabkan pencemaran asap dan masalah pernafasan di kalangan penduduk. Satu hari di Delhi atau Mumbai bersamaan dengan merokok 100 rokok.

6. Semua agama utama dunia ditemui di India.
Walaupun 80% orang India adalah penganut agama Hindu, negara ini merangkumi semua agama di dunia. Terdapat agama Kristian, Yudaisnme, Buddhisme, Jainisme, Sikhisme dan agama agama lain di sana.

7. Keluarga terbesar di dunia tinggal di India.


Lelaki ini mempunyai 39 isteri dan 94 anak.

8. Hari kanak-kanak

Hari kanak-kanak disambut di India pada 14 november, 9 bulan selepas Hari Valentine.

9. Polis dibayar gaji mengikut misai.


Pegawai polis diberikan bayaran bonus jika mereka mempunyai misai. Idea ini dikatakan bahawa misai menjadikan lelaki nampak lebih garang dan berdisiplin. Selain itu, merupakan ciri penting rakyat India.
Dikuasakan oleh Blogger.