Header Ads

Dari buang duit membeli pil, baiklah anda kekalkan 5 aktiviti ini untuk tinggi semula jadiKebenarannya ialah ketinggian orang kebanyakannya ditentukan oleh perkara-perkara di luar kawalan mereka, seperti gen. Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi ketinggian semasa tahun remaja anda yang boleh dikawal, seperti tahap diet dan aktiviti.

#Ambil makanan seimbang


1. Seseorang akan kelihatan lebih pendek apabila mempunyai badan yang gemuk. Bukan itu sahaja, sesuai dengan pemakanan yang betul akan membuat anda lebih tinggi dan berasa lebih baik!

2. Makan banyak protein tanpa lemak. Protein, seperti daging ayam putih, ikan, soya, dan tenusu, membantu mempromosikan pertumbuhan otot dan tulang yang sihat. Karbohidrat ringkas seperti pizza, kek, gula-gula, dan soda, hendaklah dijauhi.


3. Makan banyak kalsium. Kalsium, yang terdapat dalam sayur-sayuran hijau seperti bayam dan kale, dan dalam susu (yogurt dan susu), membantu mempromosikan tulang yang sihat.

4. Dapatkan zink yang cukup.Kekurangan zink akan menyebabkan pertumbuhan yang sukar di kalangan lelaki. Sumber zink yang baik termasuk tiram, kuman gandum, labu dan biji labu, kambing, kacang, dan ketam.

5. Dapatkan vitamin yang cukup D. Vitamin D yang sederhana dapat ditemui dalam ikan, alfalfa, dan cendawan, serta makanan berkekuatan Vitamin D seperti beberapa susu dan bijirin. Walau bagaimanapun, sebahagian besar Vitamin D anda berasal dari pendedahan cahaya matahari. Hanya 15 minit sehari di bawah matahari (secara purata) dapat memastikan anda mendapat Vitamin D.

#Latihan sepanjang tahun remaja dan akil baligh.


1. Mendapatkan senaman yang kerap dapat membantu anda untuk bertambah lebih tinggi pada tahun-tahun remaja anda. Keluar dan kerja otot anda selama sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari

2. Sertai gym. Menyertai gym akan membantu memberi anda akses kepada banyak latihan dan latihan otot. Ia juga akan membuat anda bermotivasi untuk bersenam

3. Sertai pasukan sukan. Orang yang menyertai pasukan sukan boleh menggunakan daya saing semulajadi mereka untuk membakar kalori tambahan dan semoga mendapatkan tubuh mereka lebih tinggi. Perkara yang hebat tentang sukan pasukan adalah separuh masa, anda tidak menyedari bahawa anda bersenam.

4. Jika tidak ada yang lain, berjalan-jalan. Jika anda tidak dapat mencari masa untuk melakukan apa-apa lagi, bangun dan berjalan-jalan. Berjalan ke kedai runcit. Berjalan ke perpustakaan. Berjalan kaki ke sekolah.

#Dapatkan tidur yang cukup setiap malam.


1. Tidur adalah masa apabila tubuh anda tumbuh, jadi dengan banyak tidur adalah setara dengan memberi badan anda lebih banyak masa untuk pertumbuhan. Dapatkan antara 9 dan 11 jam tidur setiap malam jika anda berumah tangga atau masih muda dari 20 tahun.


2. Hormon pertumbuhan manusia (HGH) dihasilkan secara semula jadi di dalam badan kita, terutamanya semasa tidur gelombang yang mendalam atau perlahan. Tidur yang baik dan sihat akan menggalakkan pengeluaran HGH, yang dicipta di dalam kelenjar pituitari.

#Fahami bahawa sebahagian besar ketinggian anda akan ditentukan oleh genetik.


1. Para saintis menganggap bahawa 60% hingga 80% ketinggian anda ditentukan oleh gen. Itu bukan untuk mengatakan bahawa anda tidak boleh bertambah tinggi jika anda mempunyai ibu bapa yang berada di sisi yang lebih pendek ia hanya bermakna bahawa mempunyai ibu bapa yang lebih pendek bermakna anda lebih cenderung berada di sisi yang pendek.


2. Dadah dan alkohol sama-sama dianggap menyumbang kepada pertumbuhan yang teruk jika mereka ditelan semasa anda masih muda, dan kekurangan zat makanan dapat menghalang anda daripada mencapai ketinggian penuh anda juga

#Pemakaian


Pakai pakaian berwarna gelap. Kadang-kadang, kelihatan lebih tinggi adalah tentang mencari langsing. Jika anda dapat melihat lebih ramping, ada peluang yang baik anda juga akan kelihatan lebih tinggi. Warna-warna seperti hitam, biru tua, dan hutan hijau boleh menyumbang kepada melihat lebih langsing dan lebih tinggi, terutamanya jika anda menjadi gelap di bahagian atas dan bawah.


Tunjukkan ciri terbaik badan anda. Jika anda mempunyai kaki yang panjang, pakai seluar pendek atau skirt mini untuk menyerlahkan kaki anda. Cuba elakkan memakai pemanasan kaki atau legging yang secara visual akan memendekkan kaki anda dan membuat anda kelihatan lebih pendek
Meningkatkan ketinggian anda. Anda sentiasa boleh memakai kasut bertali tinggi. Elakkan memakai flat atau flip-flop. Sebaliknya, gunakan kasut dengan tumit.


Pakai pakaian dengan jalur menegak. Memakai pakaian dengan jalur menegak boleh membuat anda kelihatan lebih tinggi daripada anda. Jalur mendatar melakukan yang bertentangan, jadi elakkan memakai jalur mendatar

Dikuasakan oleh Blogger.