Header Ads

Bagi penggemar memasak, ini 9 tips mudah memasak dan berkesan yang dinyatakan oleh Master ChefSesetengah daripada kita mendapati keseronokan sebenar dalam menyediakan hidangan yang pelbagai dan rumit. Orang lain menganggap memasak rutin harian yang tidak dapat dielakkan.

1. Menggunakan garam untuk meningkatkan pastri manis anda


Setengah sudu garam yang ditambah kepada adunan manis anda tidak akan merosakkan pencuci mulut. Sebaliknya - semacam garam halus yang halus akan membantu menghasilkan rasa semua bahan lain (seperti herba, dll).

2. Menggunakan garam untuk membuat salad juicier


Jangan tambahkan sayur-sayuran juicier untuk salad anda dengan segera. Letakkannya dalam mangkuk yang berasingan terlebih dahulu dan taburkannya dengan garam halus. Tunggu selama beberapa minit, kemudian tambahkan salad.

Garam menghalang sayur-sayuran daripada kehilangan cecair, dengan itu membantu mereka mengekalkan rasa segar mereka.

3. Memelihara sayur-sayuran rebus dari kehilangan warna mereka


Pastikan sayur-sayuran anda bertenaga dan kenyal walaupun dalam keadaan masak, direbus, atau digoreng dengan mencelupkannya ke dalam air sejuk selepas segera memasak.

4. Membuat rasa kopi anda lebih baik dengan garam dan kayu manis


Kali seterusnya anda membuat kopi, cuba menambah secubit garam dan kayu manis! Garam membantu untuk membuat rasa lebih lembut, manakala kayu manis berfungsi untuk mengeluarkan aroma kopi dan meningkatkan ketegarannya.

5. Menyediakan nasi yang sempurna


Selalunya, memasak membuat nasi bertukar menjadi bubur berair. Sekiranya anda ingin menghalangnya daripada berlaku, tutup periuk dengan tuala dapur biasa dengan segera selepas mematikan haba.

Tuala akan menyerap kelembapan berlebihan, meninggalkan hidangan nasi anda dengan rapi. Ketahui lebih lanjut mengenai helah yang ringkas dan bijak ini!

6. Mendapatkan lebih banyak jus dari lemon atau limau


Untuk mendapatkan beberapa jus tambahan, masukkan lemon atau kapur segar ke dalam microwave. Tetapkan ia kepada haba maksimum, dan biarkan buah di dalam selama 10-20 saat. Keluarkan buah dari gelombang mikro, dan potong ke dalam 6 baji menggunakan pisau dapur yang tajam. Sapu jus - semestinya lebih banyak daripada biasa!

7. Menyediakan kek yang ideal tanpa resipi


Anda tidak perlu melekat pada resipi yang tepat untuk membuat kek hebat yang lazat! Apa yang perlu anda lakukan adalah menghafal peraturan mudah ini bahan utama mesti digunakan dalam jumlah yang sama.

Berat gula mesti sama dengan berat tepung. Jumlah telur mestilah sama dengan jumlah mentega. Gunakan skala dapur untuk mendapatkan ukuran anda betul!

8. Menambah susu dan garam untuk memastikan bunga kol putih


Proses memasak membuat kembang kol memperoleh warna kelabu yang boleh merosakkan rupa hidangan siap. Untuk mengelakkan ini, tambahkan beberapa titisan susu dan secubit garam ke dalam air mendidih. Ini akan membantu kembang kol anda mengekalkan keputihannya.

9. Menjaga daging anda dengan telur putih dan kanji


Menambah putih telur dan 1 sudu kanji jagung akan membantu mengekalkan daging anda berair dan lembut sepanjang proses memasak.


Dikuasakan oleh Blogger.