Header Ads

Apa kegunaan vaseline sebenarnya, ini adalah 13 fungsi Vaseline yang anda mungkin tidak tahu mengenainyaRamai di antara kita ingin memiliki item yang murah dan berkesan yang boleh digunakan untuk penjagaan diri.Beberapa sifat berguna Vaseline dan kegunaannya selain daripada kosmetik. Baca dan buat nota untuk diri sendiri.

1. Penjagaan kulit bayiGunakan Vaseline untuk mengurangkan ruam lampin. Sebelum memohon, basuh kulit dengan teliti dan keringkan dengan tuala. Vaseline membentuk penghalang yang akan membantu melindungi kulit daripada pendedahan kekal kepada kelembapan.

2. Penjagaan kulitBronzer. Sebelum memohon krim bronzing, pelincir kawasan kering kulit (siku, lutut) dengan Vaseline . Krim akan menutup kulit anda secara merata, dan anda akan mendapat tan cantik

3. BibirMenggunakan produk ini sebagai balsem bibir tidak hanya akan melindungi bibir anda dari cuaca tetapi juga menghilangkan kekasaran. Tambah secubit kayu manis kepada Vaseline dan anda akan mendapat balsem bibir yang memberikan bibir anda keemasan yang diinginkan.

4. Bau berterusanSebelum menyemburkan minyak wangi pada pergelangan tangan dan leher, sapukan Vaseline ke kulit anda. Ia menyerap dan mengekalkan bau lebih baik.

5. SolekanSapukan beberapa Vaseline ke kelopak mata sebelum menggunakan bayang-bayang mata. Solek ini akan bertahan lebih lama dan mendapatkan gloss sedikit lembab. Ubat ini tidak menyebabkan kerengsaan kulit halus kerana ia juga digunakan oleh doktor semasa melakukan rawatan mata tertentu.

6. Keperluan isi rumah
Vaseline akan membantu memulihkan keluaran semula jadi atau buatan kulit seperti kasut, beg, dan dompet. Sapukan lapisan nipis ke permukaan, dan selepas beberapa saat lap dengan kain semulajadi.

7. Kening Kencangkan setetes Vaseline ke berus bersih, dan sikat kening, memberikan rambut arah yang dikehendaki. Ia akan kering, dan kening akan memastikan bentuk yang betul untuk sepanjang hari.

8. Bulu mataSapukan lapisan nipis jet petroleum ke bulu mata sebelum tidur. Ia boleh membantu mereka berkembang lebih cepat dan lebih tebal dari masa ke masa.

9. Menggilap permukaanSapukan beberapa vaseline ke sekeping kain flanel, dan gunakannya untuk mengelap tablet dan permukaan kayu yang lain. Perabotan akan bersinar dan tetap bersih lebih lama kerana vaseline membentuk lapisan yang membuang debu.

10. Penyingkiran solekRendam bola kapas dengan Vaseline, dan gunakannya untuk menghilangkan solek. Ia menghilangkan kosmetik kalis air. Penggunaan biasa vaselineberkualiti meningkatkan keadaan kulit dan membantu anda menghindari kedutan awal.

11. BergayaGosok Vaseline di antara jari-jari anda, sapukan rambut anda, dan gaya. Perkara utama di sini, seperti dengan gel styling lain, tidak menggunakan terlalu banyak.


12. Perlindungan pewarna rambut Sapukan vaselineke garis rambut sambil bekerja dengan henna atau pewarna. Ia akan melindungi kulit dari pewarnaan.

13. Penjagaan kukuApabila mengecat kuku, sapukan Vaseline sedikit ke kutikula, tanpa menyentuh kuku. Dengan cara ini, anda mengelakkan menggilap kuku daripada mendapatkan kulit

Jika anda kerap menggosok Vaseline ke dalam plat kuku, dari masa ke masa ia akan mendapat bersinar berkilat dan menjadi lebih padat.


Dikuasakan oleh Blogger.