Header Ads

Antara kelebihan Borneo ialah mempunyai banyak pulau, ini adalah 4 pulau tercantik di kepulauan BorneoPantai yang bersih, menyelam dan bersantai antara aktiviti aktiviti yang anda boleh nikmati sepanjang berada di pulau-pulau ini.Berikut merupakan pulau-pulau cantik yang terdapat di Borneo:

1. Pulau Langkayan


Pulau Langkayan adalah pulau tropika indah yang terletak di Laut Sulu, Sabah dan Borneo yang sangat sesuai untuk peminat menyelam dan terutamanya bagi mereka yang mencari kedamaian dan ketenangan.

2. Pulau Sipadan


Lewat tahun 2002, selepas pertikaian yang panjang dengan Indonesia, Mahkamah Keadilan Antarabangsa memutuskan bahawa pulau Sipadan adalah milik negara Sabah, Malaysia. Pada masa ini, terdapat kira-kira 3,000 spesies ikan, berates-ratus spesis batu karang, pelbagai ikan pari dan juga jerung.

3. Layang-Layang Atoll


Dengan pemandangan laut dari atas, anda dapat melihat terumbu karang yang mengelilingi landasan udara. Atang kecil Layang Layang terletak 300 kilometer di utara-barat ibu negeri Sabah, Kota Kinabalu,Borneo.

4. Pulau GayaPulau Gaya hanya 15 minit perjalanan dengan menaiki bot di luar pantai Kota Kinabalu. Pulau Gaya adalah pulau terbesar di Taman Laut Tuanku Abdul Rahman. Selain itu, terdapat juga beberapa lokasi yang sesuai untuk menyelam.
Dikuasakan oleh Blogger.