Header Ads

Senarai pelakon terkaya di dunia, 3 daripadanya membuktikan bukan rupa yang jadi ukuran untuk berjaya


Bidang seni sering di anggap sebagai salah satu lubuk kekayaan. Masakan tidak, hanya membintangi beberapa buah filem, seorang pelakon boleh memperolehi sehingga USD 50 juta hanya dalam tempoh setahun. 

Selain itu, peredaran masa dimana wang sudah dianggap sebagai "raja" dan salah satu keperluan untuk setiap individu selain menjadi tanda pelakon yang " laris di pasaran". Berikut adalah senarai 5 pelakon terkaya di dunia.

1. Jerry Seinfield - USD 820 jutaJerome Allen atau "Jerry" Seinfield dilahirkan pada 29 April 1964. Beliau adalah pelawak,penulis dan pelakon terkenal dalam rancangannya, Seindield. Rancangan itu berlarutan selama 9 musim.

Kemudian, beliau mencipta rancangan lain yang diberi nama The Refriage dan Comedians in Cars Getting Coffee. 

2. Tom Cruise – USD 480 juta
Pelakon yang terkenal dengan filem Top Gun, Rain Man, Mission Impossiblen dan Jerry Maguire.  Walaupun beliau agak perlahan dalam pembikinan filem tetapi beliau tetap bekerja keras dalam bidang lakonannya. 

Dikenali dengan melakukan aksi ngerinya sendiri. Beliau dilaporkan mendapat bayaran tertinggi semasa perfileman Mission Impossible iaitu sebanyak USD 290 juta. 

3. Johnny Depp – USD 450 juta
Sekali imbas, kelihatan seperti pelakon cerita Iron Man. Sebenarnya beliau bukan pelakon utama cerita itu. Beliau lebih dikenali dengan watak Jack Sparrow didalam filem The Pirate Of The Carribean.

Beliau juga telah berlakon didalam filem lain seperti Alice in Wonderland, Lone ranger serta Edwards scissors’s hand. Diberitakan bahawa beliau telah mendapat hasil bayaran sebanyak USD 185 juta ketika berlakon dalam filemPirates of the Carribean.

Beliau juga telah dicalonkan dalam anugerah Oscar sebanyak 3 kali.Selain itu, beliau juga mempunyai sebuah syarikat penerbitan yang dikenali sebagai Infinitum Nihi.

4. Tyler Perry – USD 450 jutaBeliau merupakan seorang pelakon, penulis dan pengarah. Karya penulisan beliau diubah untuk menjadi sebuah filem sekaligus telah menaikkan nama beliau iaitu filem yang bertajuk Madea. Siri televisyennya yang terkenal pula adalah For Better or Worse, If Loving You Is Wrong and The Haves.

5. Jack Nicholson – USD 400 jutaSudah lama kita tidak melihat pelakon ini di kaca televisyen. Dahulunya, beliau pernah diiktiraf sebagai pelakon serba boleh dalam filem lakonannya iaitu Jack Torrance dan The Joker Dr Buddy kerana memegang watak komedi dan seorang yang kurang siuman.

Filem terakhirnya pada tahun 2010 iaitu How Do You Know. Seterusnya, filem terbaiknya adalah Batman, dan dibayar sebanyak USD 60 juta. Dia juga telah memenangi sebanyak 3 oscar dan mendapat pencalonan sebanyak Sembilan kali.
Dikuasakan oleh Blogger.