Header Ads

Ramai bayi telah dilahirkan, Berikut merupakan 9 kelahiran unik dan pelik yang mengejutkan seantereo dunia


Kanak-kanak juga digelarkan budak atau anak kecil) ialah manusia yang muda, iaitu seorang yang masih belum mencapai baligh. Setiap hari, ratusan ribu bayi lahir dan kebanyakan mereka adalah dianggap normal.

Jarang, dimana bayi yang dilahirkan dengan keadaan lebihan dan berbeza dengan bayi normal yang lain. Ada yang berpendapat mereka dilahirkan disebabkan masalah genetik ketika dilahirkan, tetapi ada juga yang berpendapat mereka merupakan mukjizat dan keajaiban mengikut sesetengah keagaamaan dan kebudayaan masyakarat itu.

9. Bayi Berekor

Image result for keajaiban bayi berekor

Bayi itu dilahirkan di India pada tahun 2001. Ekor 10 inci diturunkan kepada dunia setahun selepas kelahiran. Banyak orang India menganggapnya dia adalah penjelmaan semula tuhan. Seorang budak lelaki berusia lapan tahun disanjung penduduk kampungnya apabila dianggap jelmaan dewa monyet selepas dilahirkan dengan bulu panjang seperti ekor di belakangnya.

Rumahnya sering dikunjungi penduduk termasuk dari luar bandar kerana dianggap sebagai jelmaan dewa Hanuman yang terdapat dalam agama Hindu.Kanak-kanak itu dilahirkan normal tetapi terdapat satu gumpalan bulu di bahagian belakangnya dan terus tumbuh menjadi seperti ekor.

Keluarganya percaya memotong bulu itu boleh membawa nasib malang dan mereka akhirnya membiarkan ia terus tumbuh.Bapa saudaranya berkata, ibu kanak-kanak itu pernah cuba memotong ekor berkenaan tetapi wanita itu meninggal dunia sebelum berbuat demikian

8. Lahir Dengan 36 Jari

 Image result for keajaiban bayi dilahirkan dengan 36 jari kaki dan tangan

Seorang budak lelaki berusia satu tahun di India telah pecah rekod dunia selepas dilahirkan dengan 34 jari dan jari kaki. Akshat Saxena mempunyai tujuh jari di kedua belah tangan  dan sepuluh jari kaki dengan berjalan kaki, menurut jurucakap untuk Rekod Dunia Guinness.

Kanak-kanak, dari Uttar Pradesh di utara India, telah mempunyai beberapa siri pembedahan untuk memotong lebihan jari. Akshat dilahirkan tahun lepas tanpa ibu jari jadi doktor bekerja untuk membina semula keluar-jari yang mereka telah membuang


7. Bayi 4 Tangan 4 Kaki

 Image result for keajaiban bayi dilahirkan dengan 4 tangan dan 4 kaki

Kedua-dua ibu bapa bayi menyebutnya "Bayi Tuhan", kerana ia menyerupai tokoh tuhan dalam agama Hindu."Apabila dia dilahirkan, kami pada mulanya tidak mempercayainya," kata salah seorang saudara ibu saudara yang tidak mahu dinamakan.

"Jururawat berkata bayi itu lahir cacat, tetapi kita melihatnya sebagai tanda dari Tuhan." Ini bayi perempuan (Lakshmi Tatma) dilahirkan di India dan ia dianggap penjelmaan semula tuhan Vishnu hindu


6. Bayi Berkepala Dua

 Image result for keajaiban bayi dilahirkan dengan berkepala 2

Pada tahun 2008, seorang bayi lahir di Bangladesh dengan dua kepala. "Ketika saya melihat bayi saya, saya terpesona. Dia memiliki dua kepala berkembang sepenuhnya. Dia makan dengan dua mulut dan bernapas dengan dua hidung," ujar ayahnya, Jamal Mia,

"Namun, saya bersyukur kepada Allah, bahawa dia dan ibunya sekarang baik-baik saja," katanya.
Abu Kawsar, pemilik Rumah Sakit Standar Total Healthcare tempat dimana mana bayi itu dilahirkan melalui operasi caesar mengatakan, berdasarkan pemeriksaan awal menunjukkan ia hanya memiliki satu set organ vital.

"Kecuali dua kepalanya, bayi itu terlahir hanya memiliki organ dan anggota badan seperti bayi yang baru lahir normal," katanya


5. Bayi dengan Jenis Ichthyosis Harlequin

 Related image

Jenis ini selalunya mempunyai peluang yang tipis untuk terus hidup selepas dilahirkan disebabkan ia adalah jenis yang paling kronik dalam ichthyosisHanya 40 individu didunia ini yang berjaya hidup setakat ini yang dikenalpasti sebagai pengidap Ichthyosis jenis Harlequin ini.

Bayi lahir di Gilgit, Pakistan lahir seperti kulit Harimau pada Maret 2010. Ada juga tampaknya menjadi sesuatu yang salah dengan, bibirnya tangan dan tutup mata. Bayi itu meninggal sesaat setelah melahirkan.

4. Bayi Terkecil Di Dunia

  Image result for keajaiban bayi dilahirkan dengan saiz paling kecik

Amillia Taylor direkodkan sebagai bayi terkecil yang pernah lahir dan untungnya, hanya dua minggu sebelum had pengguguran undang-undang.,Saiznya sebesar tapak tangan orang dewasa


3. Bayi Kembar Inter-Kaum

 Related image

Kanak-kanak kembar Kalani dan Jalani Dean membuat orang ternganga di mana sahaja mereka pergi. Dan ini bukan kerana mereka lucu dan comel, tetapi kerana mereka adalah kembar yang mempunyai warna kulit yang berbeza.

Kedua-dua kanak-kanak adalah imej unik ibu bapa mereka. Kalani mewarisi cahaya dan kulit putih dan mata biru dari ibu berkulit putih, sementara Jarani mempunyai kulit dan mata berwarna coklat seperti ayah Afrika. Tetapi walaupun perbezaan fizikal adalah kedua-dua, mereka mempunyai DNA yang sama

 Ini adalah sangat menarik. Ibu bapa yang sama, tarikh lahir yang sama, rahim yang sama tetapi berlainan kaum. Kedua-dua kanak-kanak (Kaydon dan Layton Richardson) baru sahaja menyambut hari ulang tahun mereka pada bulan Julai


2. Satu Mengandung Parasit
 Image result for bayi ajaib dilahirkan Satu Mengandung Parasit

Bayi perempuan kecil itu membawa kembar parasit di perutnya. Dilaporkan keadaan bayi ini stabil dan baik setelah mengalami beberapa pembedahan dan pulih seperti kanak2 normal yang lain.

1. Bayi Mati Hidup Semula
 Image result for bayi ajaib dilahirkan mati hidup semula

Keajaiban terbesar. Bayi pramatang diisytiharkan mati selepas lahir tetapi ajaib, dua jam kemudian bayi itu dengan baik dan hidup.

Apapun yang berlaku semua itu adalah atas kehendakNya.. Kita hanya mampu berserah dan mengambil setiap apa yang berlaku itu sebagai Iktibar atau pedoman dalam diri..

Dikuasakan oleh Blogger.