Header Ads

Mandi air sejuk jauh lebih baik dan menyegarkan, ini 3 kelebihan mandi air sejuk


Mungkin ramai di antara kita yang masih ada masalah untuk mandi dengan mengunakan air sejuk pada setiap pagi.

Disebabkan kita takut akan mengigil atau tak dapat tahan rasa sejuk, kebanyakkannya air panas akan menjadi pilihan ramai orang di waktu pagi.

Tapi itu apa yang anda tidak tahu tentang kebaikan dan kelebihan mandi air sejuk setiap pagi. Ia merupakan terapi untuk mengubati banyak penyakit.

Mandi air sejuk jauh lebih baik, ini sebab-sebabnya:

1. Dapat membakar lemak


Terdapat dua jenis lemak dalam tubuh badan, white fat (lemak yang hanya boleh dihapuskan dengan bersenam) serta brown fat (lemak yang terkumpul di dalam badan dan ia diperlukan untuk menghangatkan suhu badan ketika sejuk).

Bila  mandi menggunakan air sejuk, brown fat akan menjadi aktif untuk menghangatkan suhu badan dan ia akan membakar kalori dengan meningkatkan kadar metabolisme badan.

2. Air sejuk terapi terbaik untuk mengatasi masalah depressi


Mengikut satu kajian, setiap orang yang cuba mandian ais hydroterapi mampu merawat tekanan. Apabila air sejuk disiram ke tubuh, ia akan membuatkan merasa lebih tenang dan segar.

3. Rambut lebih sihat dan bersinar


Air sejuk juga menyihatkan serta mencantikkan rambut . Air sejuk mengecilkan liang pori dan menghindar dari pori tersebut.

Setiap kali mandi air sejuk, sebaiknya siram air di tapak kaki dahulu, kemudian ke paha, perut, dada dan kepala.

Suhu sejuk boleh buat sesak nafas tapi jangan risau kerana ia adalah proses untuk menghangatkan tubuh badan dan seterusnya meningkatkan pengaliran oksigen.
Dikuasakan oleh Blogger.