Header Ads

Hanya 1% wanita tahu tentang simptom ini, ini 5 faktor meningkatkan risiko kanser ovariKanser ovari dan simptomnya

Mengikut statistik Ovarian Cancer Canada, kanser ovari antara kanser yang paling biasa berlaku di dunia. Penyakit ini telah memberi kesan pada hampir 2,800 orang wanita setiap tahun.

Istilah “kanser ovari” sebenarnya menjelaskan tentang pelbagai jenis kanser yang boleh terjadi dari sel-sel ovari. Antara penyebab utama mengapa kanser ovari terjadi adalah kerana tumor muncul di epitelium (sel lapisan ovari), tiub fallopian atau lapisan dalam perut.

Simptom kanser ovari yang sering wanita terlepas pandang, Walaupun tidak menunjukkan beberapa simptom tetap, tapi wanita dengan kanser ovari sering rasa:

Kembung dan sakit perut
Perubahan dalam kitaran haid
Cepat penat
Cepat rasa kenyang
Bahagian abdomen membengkak
Baju tidak muat tiba-tiba
Kaki membengkak
Sesak nafas

Ada satu tanda tetap yang seringkali semua wanita “terlepas pandang”. Menurut kajian dari kumpulan Target Ovarian Cancer, hampir 99% wanita tidak tahu yang tanda tetap ini adalah gejala kanser ovari. Ia adalah rasa lebih kerap untuk ke tandas – kencing.

Bagi sesetengah orang, mungkin perbuatan asyik nak ke tandas itu satu benda biasa. Tapi kalau anda perasan peningkatan kekerapan untuk ke tandas, hati-hati!

Simptom asyik ke tandas untuk kencing


Menurut Pengarah Perkhidmatan di Target Ovarian Cancer – Katherine Pinder, gejala ini merupakan satu tanda bagaimana kanser ovari menjejaskan pundi kencing wanita.

Ini kerana bahagian abdomen wanita akan menolak organ yang berhampirannya, termasuklah pundi kencing.

Simptom ini sama seperti seorang wanita hamil yang akan kerap ke tandas untuk kencing. Anda juga mungkin akan lebih kerap kencing jika anda minum banyak air, atau anda merupakan penghidap kencing manis. Tapi, ia tak bermaksud anda perlu memandang ringan simptom ini sebagai bukan simptom kanser ovari.

5 faktor yang meningkatkan risiko kanser ovari

Menurut American Cancer Society, sepertimana pendedahan kepada cahaya matahari yang berpanjangan boleh menjadi salah satu faktor risiko kanser kulit, kanser ovari juga boleh tercetus kerana beberapa faktor.

Antaranya ialah:

1. Umur


Risiko untuk terkena kanser ovari semakin meningkat sejajar dengan usia seseorang wanita. Biasanya, kanser ovari tidak terjadi pada wanita yang berusia bawah lingkungan 40-an. Kebanyakan kanser ovari terjadi selepas menopaus.

2. Sejarah keluarga dengan kanser ovari atau payudara

Kanser ovari boleh diwarisi dalam keluarga. Ini kerana risiko mutasi (gen) yang diwarisi boleh berubah dan menyebabkan sindrom kanser. Jika anda ada ibu, kakak atau anak perempuan yang pernah menghidap kanser ovari, seeloknya anda melakukan pemeriksaan awal.

3. Obesiti


Kajian telah mendapati kaitan antara wanita yang obes dan kanser ovari. Keseluruhannya, wanita obes (dengan BMI 30 ke atas) akan lebih berisiko untuk terkena kanser ovari.

4. Ubat kesuburan

Dalam sesetengah kajian, pengkaji mendapati wanita yang mengambil ubat kesuburan seperti clomiphene citrate selama 1 tahun akan ada risiko kanser ovari yang lebih tinggi. Wanita yang tidak subur juga lebih berisiko terkena kanser ovari berbanding wanita yang subur dan hamil

5. Pil perancang keluarga


Wanita yang menggunakan kontraseptif (perancang keluarga) jenis pil atau yang perlu ditelan mempunyai risiko kanser ovari yang lebih rendah.

Malah, kajian baru-baru ini juga mendedahkan perancang keluarga jenis suntikan hormon Depo-Provera CI juga menurunkan risiko terkena kanser ovari.

Breastfeeding juga menurunkan risiko ini.

Sama-samalah kita, wanita menjaga kesihatan tubuh badan kita.
Dikuasakan oleh Blogger.