Header Ads

Formula 1 telah meninggalkan litar Sepang dari kalendar mereka, ini merupakan 15 kenangan yang pernah berlaku


Selepas 19 tahun, Formula 1 Grand Prix telah diadakan di Malaysia untuk kali terakhirnya pada Oktober lepas. Litar Sepang telah mengegarkan seluruh dunia apabila Malaysia mula menyertai calendar F1 pada tahun 1999.

Mendengar gegaran bunyi enjin, menonton perlumbaan kereta F1 yang kelajuan tinggi – tiada apa yang lebih menyeronokkan dari berada dekat di landasan pada hari perlumbaan!

Ketika Malaysia mengucapkan selamat tinggal kepada F1, kami memutuskan untuk melihat kembali sejarah perjalanan PETRONAS dalam Formula 1 dalam tempoh 19 tahun yang lalu..

1. Semuanya bermula apabila PETRONAS menjadi penaja utama untuk pasukan Red Bull Sauber Formula 1 Ford pada tahun 1995.

                          


2. Dua tahun kemudian, PETRONAS akan menjadi penaja tajuk untuk pasukan Formula 1 Sauber.
Jurutera PETRONAS juga memulakan program Pemindahan Teknologi Formula 1 dengan pasukan Formula 1.3. Enjin prototaip 2.0CC PETRONAS telah dibina di bawah bimbingan Sauber PETRONAS Engineering pada tahun 1998.


4. Setahun kemudian, enjin PETRONAS E01 telah dilancarkan buat kali pertama di Grand Prix Malaysia.


5. Pada tahun yang sama PETRONAS PRIMAX dilancarkan.


6.  Pada tahun 2001, jurutera PETRONAS dipilih untuk bekerja dengan pasukan F1.


Ahli-ahli ialah Shaharuddin Hamid Mustapha (Jurutera Penangguhan), Hasnan Kahar (Jurutera Lubricant), Kamarulzaman Ahmad & Syed Omar Syekh Alsagoff (Jurutera Elektronik), Ahmad Izahan Ismail (Jurutera Perisian), Mohd Irwan bin Mohd Anuar Abdul Rashid (Analis Struktur).

7. Pada tahun 2003, kanak-kanak sekolah tempatan berpeluang untuk melihat pameran mudah alih interaktif dalam perkongsian khas dengan Kementerian Pendidikan.
8. Pusat Kecemerlangan telah diwujudkan pada tahun 2003 untuk menjalankan semua program R & D produk PETRONAS di bawah satu sepanduk.


9. Semasa musim Grand Prix Itali pada tahun 2004, kira-kira 35 enjin PETRONAS baru telah digunakan.


Tahun ini juga, pemandu daripada Colombia iaitu Juan Pablo Montoya, telah berjaya mencipta rekod pusingan terpantas di Litar Antarabangsa Sepang dengan masa 1:34.223.

10. Pada tahun 2010, PETRONAS menjadi penaja kepada Silver Arrows, membentuk pasukan Formula 1 Mercedes Grand Prix PETRONAS.


Pasukan itu menandatangani Nico Rosberg dan Michael Schumacher.

11. Setahun kemudian, bahan api PRIMAX 95 dan PRIMAX 95 XTRA telah dibangunkan dengan teknologi Formula 1.


PETRONAS menjadi pembekal utama pelincir untuk Daimler-Mercedes di pasaran utama di Eropah dan Asia.

12. Lewis Hamilton menyertai pasukan Formula 1Mercedes AMG PETRONAS pada tahun 2013 dan menjadi perunding prestasi teknikal.13. Pasukan Mercedes AMG PETRONAS Formula 1 mendominasi sekali lagi untuk menuntut Kejohanan kedua Dunia  Pembina dan Pemandu pada tahun 2015.
Pada tahun yang sama, PETRONAS Syntium dengan CoolTec dan PETRONAS Primax 97 juga dilancarkan.14. Pasukan menang sekali lagi, menikmati musim terkuat mereka sehingga 2016!
Silver Arrows dapat tempat ketiga dalam Kejohanan Dunia Pembina dan Pemandu, 300 mata lebih daripada saingan terdekatnya!15. Pada tahun ini, PETRONAS mengumumkan pelanjutan kontrak pasukan Mercedes AMG Motorsports menjelang 2018.


Tiga kejohanan dunia kemudian, PETRONAS terus menguasai Silver Arrows.
Dikuasakan oleh Blogger.