Header Ads

Berikutan Kes Rogol Instafamous di India, Lelaki Ini Cipta Selipar Renjatan ElektrikRemaja dari India ini berusia 18 tahun, Siddaharth Mandala muncul dengan selipar renjata elektrik ciptaannya kerana prihatin terhadap keselamatan wanita dalam keluarganya.

Semuanya bermula apabila dia menghadiri perhimpunan membantah rogol dan bunuh seorang pelajar yang juga instafamous berusia 23 tahun Jyoti Singh di Delhi.

Beliau memberitahu The Sun: "Apabila saya menghadiri perhimpunan dengan ibu saya, orang masih memprotes untuk mendapatkan keadilan untuk kes rogol yang berlaku beberapa minggu sebelum ini."

"Walaupun saya seperti marah seperti yang lain, saya juga memahami bahawa protes tidak akan mengubah masa lalu."

"Menghukum perogol, diharapkan akan menghalang perogol, tetapi saya tetap berfikir kita perlu melengkapkan wanita dengan peranti keselamatan. Selepas banyak percubaan dan kesilapan, saya datang dengan konsep yang saya panggil Electroshoe."


Membina senjata pertahanan kerana kebimbangan terhadap wanita dalam keluarganya, jadi mengapa dia memilih untuk membuat kasut pertahanan diri, dan bagaimana ia berfungsi?

Siddharth berkata: "Wanita mungkin lupa untuk membawa semburan lada, Tasers atau mana-mana alat perlindungan diri sendiri, tetapi tiada siapa yang lupa memakai kasut sebelum mereka melangkah keluar."

"Pemakai pada dasarnya perlu menendang (penyerang) selepas menekan ibu jari kaki selama lima saat dan itu akan memberi renjatan pada penyerang"

"Ia akan melumpuhkannya selama beberapa saat, meninggalkan masa yang cukup untuk wanita itu melarikan diri dan menghantar mesej kecemasan ke balai polis berdekatan dan ahli keluarga yang menunjukkan bahawa dia berada dalam bahaya."


Selipar renjatan ini dikuasakan dengan setiap tapak. Lebih banyak pemakai berjalan, semakin banyak tenaga dihasilkan dan disimpan.

Siddharth kini sedang berusaha untuk membangunkan prototaip itu menjadi produk yang mesra pasaran dan mengeluarkan beberapa isu teknikal, seperti kalis air.


Siddharth juga mengatakan orang memuji ideanya.

Beliau berkata: "Respon daripada orang ramai adalah sangat menggembirakan. Saya gembira kerana orang percaya dengan cara saya menangani masalah rogol ini."Dikuasakan oleh Blogger.