Header Ads

Tentang Miss V anda, ini 16 fakta penting yang semua wanita perlu tahuMiss V anda adalah organ yang sungguh istimewa. Bayangkanlah, ia ada mekanisme yang mampu memperbaiki miss V itu sendiri selepas bersalin!. Mungkin ingat anda sudah tahu segala-galanya tentang mutiara yang terselit di antara kaki itu. Tapi, ada banyak penemuan baru yang sungguh menggemparkan!

Luangkan sedikit masa untuk membaca fakta menarik ini.

1. Miss V boleh bersihkan diri sendiri


Dr Dweck melarang semua wanita memasukkan sebarang benda ke dalam vagina untuk “mencucinya”. Ini bermaksud anda tak boleh meruang (korek dengan jari) atau mencucinya dengan sabun/pembasuh feminin!. Miss V anda boleh mencuci dirinya sendiri.

2. Lubang bukan sentiasa terbuka!

Vagina anda dipanggil sebagai potential space oleh pakar. Ini kerana ia bukan sentiasa membuka lubangnya. Dinding dalam vagina akan sentiasa melanggar masing-masing dan menutup lubang. Ia hanya terbuka ketika seks atau bersalin.

3. Miss V bukan setakat faraj saja

Ramai yang merujuk “vagina” sebagai organ di bahagian bawah pinggang. Namun sebenarnya, vagina merujuk kepada canal otot yang menghubungkan serviks dan badan.

Seluruh bahagian luar sistem reproduktif ini sepatutnya dipanggil vulva. Vulva mempunyai labia majora, labia minora (bibir faraj) dan klitoris.

4. Tak perlu rawatan di spa


Mana-mana rawatan di spa seperti meletak mask, exfoliation atau tweezing untuk miss V sebenarnya tidak diperlukan. Kadang-kadang, rawatan ini boleh menyebabkan jangkitan atau keradangan!

5.  Ada banyak bakteria bagus

Salah satu sebab kenapa kita tak sepatutnya meruang atau mencuci faraj dengan sabun feminin kerana sudah ada ekosistem yis dan bakteria dalam organ ini yang sepatutnya kekal seimbang.

Segala keseimbangan mikro dalam faraj boleh terganggu dengan perbuatan meruang, dan ia boleh menyebabkan bakteria! Lagipun meruang terbukti mendatangkan jangkitan. Untuk seks yang selamat, gunalah kondom!

6. Wanita lebih terbuka kena STD berbanding lelaki

Vagina lebih mudah terkena STD berbanding lelaki. STD adalah jangkitan seksual. Ini kerana dinding nipis dalam vagina membenarkan virus/bakteria lalu lebih mudah berbanding kulit zakar.

7.  Tak sepatutnya bau seperti bunga

Vagina itu tak sepatutnya berbau seperti bunga. Ia ada bau semulajadi dan unik yang berbeza-beza, bergantung pada kitaran haid, diet dan berapa banyak air anda minum.

Kalau ada bau yang “kurang enak” dan terlalu kuat, itu tanda jangkitan. Segera dapatkan rawatan pada doktor sakit puan.

8. Beranak takkan “merosakkan” 


Miss V anda mempunyai kebolehan untuk meregang yang sungguh hebat. Ia satu-satunya organ dalam tubuh manusia yang ada kebolehan itu!. Jadi – beranak atau berhubungan seks dengan zakar besar takkan “merosakkan” ia. Akan sedikit longgar selepas bersalin, tapi ia tak beri kesan pada kepuasan seks.

9.  Ada banyak bakteria bagus

Salah satu sebab kenapa kita tak sepatutnya meruang atau mencuci faraj dengan sabun feminin kerana sudah ada ekosistem yis dan bakteria dalam organ ini yang sepatutnya kekal seimbang. Segala keseimbangan mikro dalam faraj boleh terganggu dengan perbuatan meruang, dan ia boleh menyebabkan bakteria!

Lagipun meruang terbukti mendatangkan jangkitan. Untuk seks yang selamat, gunalah kondom!

10.  Ada maklumat penting ketika anda subur

Tahukah anda yang miss V ini juga sebenarnya “berkomunikasi” dengan anda?. Contohnya jika anda ingin mengelak untuk hamil, lihat lendiran dari faraj anda.

Ketika waktu subur, faraj biasanya akan merembeskan lendiran serviks yang sama seperti telur putih, likat, licin dan pekat. Waktu itu jangan bersenggama!

11. Gatal tak bermaksud ada jangkitan

Ada banyak sebab kenapa faraj anda boleh terasa gatal, kata Dr Hilda Hutcherson, profesor ob/gyn di Columbia University Medical Center. Antaranya kerana alahan pada pakaian, selepas bercukur, atau pada sabun dan pencuci pakaian yang anda guna.

Tapi, ada beberapa ketidakselesaan yang boleh disebabkan jangkitan seperti vaginosis dan trichomoniasis. Apa pun, bincang dengan doktor pakar!

12. Beri ia peluang untuk bernafas

Keadaan yang berlembap akan menggalakkan pertumbuhan yis atau bakteria. Jadi, pakai seluar dalam kapas untuk beri miss V anda bernafas. Jangan pakai panty liner atau pad 24/7 kerana ia tak beri vagina bernafas.

13. Jangan letak sebarang benda dalam vagina

Untuk pasangan yang agak kinky, anda mungkin suka letak whipped cream, madu atau gula pada miss V ketika berasmara kan? Perbuatan itu sebenarnya boleh mendatangkan jangkitan. Yis/bakteria amat menggemari gula, jadi ia akan mengubah paras pH.

14. Anda boleh buat ia lebih ketat

Okay, anda tak boleh buat senaman untuk vagina, tapi anda boleh menguatkan otot di lantai pelvik. Lantai pelvik menyokong organ pelvik seperti pundi kencing dan rahim, beserta vagina dan rektrum.

Caranya? Senaman kegel!

15. Seks bagus untuk vagina

Seks bukan saja buat anda lebih cantik, malah ia juga bagus untuk “menghidup” dan melicinkan miss V anda. Terutamanya kalau anda semakin tua dan paras estrogen dalam badan makin turun!

16. Sakit ketika bersama itu ada sebab

Jika anda kesakitan ketika bersama, jangan tahan dan mendiamkan diri! Walaupun ada banyak rawatan semulajadi yang boleh membantu pengalaman ini, namun ada penyakit yang boleh menyebabkan seks terasa sakit juga.

Antaranya seperti ovarian cyst atau endometriosis.

Sumber : The Asiantparent Malaysia
Dikuasakan oleh Blogger.