Header Ads

tempat-tempat macam ni wujud rupanya kat dunia nyata ni, mana yang korang rasa nak pergi?


Tempat-tempat menarik yang mungkin kita sendiri tidak tahu akan kewujudannya

Alberta's lake,Abraham ,Canada

gelembung beku yang berada di bawah permukaan ais ketika musim sejuk nampak nampak seperti permata, tetapi anda pasti tak nak mendekatinya sekiranya korang tahu gelembung beku tersebut sebenarnya gelembung gas metana yang mudah meletup sekiranya ada punca api berdekatan dengannya


rainbow mountain, zhangnye danxia, China

Sekiranya anda suka dengan keindahan Grand canyon tetapi jauh untuk dilawat, mungkin anda boleh pergi ke tempat ini. Dianggap kawasan yang menakjubkan dek kerana permukaan gunung yang berwarna-warni hasil dari mineral dalam batu di kawasan permukaan pergunungan tersebut. Antara tempat yang dijadikan Tapak warisan DuniaCappadocia,turkey

Cappadocia adalah contoh hidup betapa sifatnye yang ganjil dan cantik. Ia kelihatan seperti kisah-kisah dongeng dan fantasi sedangkan ianya satu realiti.permukaan yang berbukit-bukit dan batu yang kelihatan seperti disusun.orang-orang disini menggunakan batu lembut di kawasan itu untuk mewujudkan tempat perlindungan di bawah tanah. Muzium Udara Terbuka Goreme dan gereja gua, batu-batu dan keajaiban bawah tanah kaymakli adalah antara sumber tarikan yang ada di Cappadocia.


Salar De Uyuni, Bolivia

Lombong garam terbesar di dunia merupakan salah satu keajaiban dunia yang terindah. ia kelihatan seperti sebuah lukisan fantasi dan menjadi salah satu cermin mata yang paling menakjubkan di Amerika Selatan. Keindahan padang pasir yang luas ini akan membuat anda terpegun dan pulau-pulau pelik yang terbentuk di dalam laut garam akan memberi korang satu landskap yang menarik dan tidak boleh dilupakan.


Fly Geiser, Nevada

Juga dikenali sebagai Fly Ranch Geyser adalah geyser geoterma kecil yang terletak di tanah persendirian di Washoe county, Nevada kira-kira 20 batu (32km) di utara Gerlach. Antara keajaiban dunia yang sangat-sangat indah.
Dikuasakan oleh Blogger.