Header Ads

Penyakit serius boleh mendatangkan kebimbangan yang serius, jom lihat 5 penyakit ituSemua orang ditekankan dari semasa ke semasa, tetapi kebimbangan serius hanya memberi kesan kepada sesetengah orang. Jika anda pernah menderita, anda mungkin bertanya kepada diri sendiri, Apa yang menyebabkan kebimbangan? Itu satu soalan rumit. Kebanyakan masa, ia disebabkan oleh ketidakseimbangan kimia dan hormon di dalam otak. Bahawa dikatakan, penyebab kebimbangan tidak difahami sepenuhnya.

Gangguan kebimbangan sering dikaitkan dengan peristiwa traumatik atau pemicu tertentu, ia juga boleh diwarisi. Kadang kala, kebimbangan dikaitkan dengan masalah perubatan yang mendasari. Dalam beberapa kes, tanda-tanda dan gejala-gejala adalah petunjuk pertama penyakit perubatan.

Sekiranya tiada sesiapa dalam keluarga anda mengalami gangguan kebimbangan, tiba-tiba, atau jika ia hanya muncul sebagai orang dewasa, doktor anda mungkin memeriksa keadaan perubatan tertentu. Ketahui lebih lanjut mengenai beberapa keadaan perubatan yang boleh menyebabkan kebimbangan di bawah.

Apakah Kebimbangan?Kebimbangan kadang-kadang adalah sebahagian hidup yang normal. Anda mungkin merasa cemas ketika menghadapi masalah di tempat kerja, sebelum mengambil ujian, atau membuat keputusan penting. Tetapi gangguan kecemasan melibatkan lebih daripada bimbang atau ketakutan sementara. Bagi seseorang yang mempunyai masalah kecemasan, kebimbangan tidak akan hilang dan boleh menjadi lebih buruk dari masa ke masa.

Apakah yang menyebakan kebimbangan?Kebimbangan tidak mempunyai sebab tertentu. Yang mengatakan, terdapat pelbagai faktor risiko yang boleh menyumbang kepada kebimbangan. Antara faktor risiko ini termasuk trauma, jenis keperibadian, tekanan akibat penyakit, trauma dengan gangguan kecemasan.

Jenis gangguan kecemasan adalah "disebabkan oleh keadaan perubatan yang merangkumi gejala kebimbangan atau panik yang secara langsung disebabkan oleh masalah kesihatan fizikal

Isu-isu penyakit yang boleh menyebabkan kebimbangan

1. Sakit JantungPenyakit jantung dan kebimbangan mempunyai banyak gejala yang sama, termasuk kesakitan dada dan sesak, sesak nafas, mual dan keletihan, dan kesakitan.

Sekiranya anda didiagnosis dengan penyakit jantung atau mengalami serangan jantung, ia juga boleh menyebabkan banyak perubahan dalam hidup anda. Anda mungkin mempunyai pemikiran yang berulang tentang kejadian itu, merasa tidak berpuas hati dengan masa depan, atau teragak-agak untuk hidup seperti biasa.

Ini boleh membawa kepada kitaran ganas di mana penyakit jantung menyebabkan kebimbangan yang lebih, yang memberikan lebih banyak tekanan pada jantung. Apabila seseorang berasa cemas, tubuh mereka bertindak balas dengan cara yang boleh menimbulkan ketegangan tambahan di hati mereka.

2. AnemiaAnemia berlaku apabila "darah anda tidak membawa oksigen yang mencukupi ke seluruh badan. Anemia dan kebimbangan berkongsi banyak gejala yang sama, termasuk keletihan, kerengsaan, sesak nafas, dan sakit kepala. Mempunyai gejala-gejala ini tanpa memahami sebab boleh menyebabkan lebih banyak kebimbangan.

3. Overactive ThyroidTiroid yang terlalu aktif - atau hypothyroidism - berlaku apabila kelenjar thyroid menghasilkan terlalu banyak hormon tiroksin. Hyperthyroidism dapat mempercepat metabolisme tubuh anda dengan ketara, menyebabkan penurunan berat badan secara tiba-tiba, degupan jantung yang cepat atau tidak teratur, berpeluh, dan ketakutan atau kerengsaan. Masalah tiroid mempunyai kesan langsung kepada kesihatan mental.

Tiroid kurang aktif boleh menyebabkan keletihan dan kemurungan, sementara tiroid yang terlalu aktif boleh menyebabkan insomnia dan kebimbangan.

4. Sakit KronikKesakitan kronik, yang mungkin berlangsung selama berminggu-minggu, bulan, atau tahun, tidak mempunyai sebab yang jelas, tetapi ia boleh mengganggu kehidupan anda. Malangnya, kesakitan kronik dan gangguan kecemasan kerap berlaku. Sakit boleh menjadi gejala biasa dan kadangkala penunjuk yang baik - gangguan kecemasan, terutamanya gangguan kebimbangan umum (GAD).

Di luar sakit dan kesakitan setiap hari, sesetengah orang juga akan mengalami penyakit sakit kronik yang didiagnosis seperti arthritis atau fibromyalgia. Dan penyakit sakit kronik yang berlaku bersama dapat membuat fungsi lebih sulit bagi seseorang yang mengalami gangguan kecemasan.

5. Sindrom UsusSindrom usus yang serius (IBS) adalah gangguan yang mengganggu usus besar. Ia boleh menyebabkan kekejangan, kembung, cirit-birit dan sembelit, dan sakit perut. Orang yang mempunyai IBS sering mengalami kebimbangan dan kemurungan, yang boleh memperburuk gejala. Itu kerana sebahagiannya dikawal oleh sistem saraf, yang bertindak balas kepada tekanan. IBS juga boleh membuat anda berasa lebih cemas dan tertekan.

Bila jumpa dengan doktor?

Jika anda mengalami sebarang gejala keadaan perubatan di atas, atau simptom yang konsisten dengan gangguan kecemasan, berbincang dengan doktor umum anda mengenainya.
Dikuasakan oleh Blogger.