Header Ads

Mata antara aset paling penting, ini 5 perkara yang selalu anda buat yang boleh merosakkannya


Kita hari ini menghabiskan banyak masa terluang dengan menonton televisyen atau bermain peranti digital seperti tablet dan telefon bimbit tanpa menyedari perkara tersebut boleh merosakkan mata dan penglihatan kita.

Begitu juga ketika sedang membaca buku dan televisyen, kerana cahaya memainkan peranan penting bagi mengelakkan kerosakan pada mata. Sekiranya hal ini tidak diatasi akan menyebabkan punca mata kita rosak.

Pancaran cahaya biru yang dikeluarkan oleh peranti digital turut menyumbang kepada gejala seperti keletihan mata.Selain tempoh masa menggunakan peralatan digital, jarak antara subjek dengan mata serta pencahayaan juga memainkan peranan bagi membantu penjagaan mata.

Penggunaan cahaya lampu siang hari (day light) adalah yang terbaik bagi tujuan pembacaan di dalam rumah.

Masyarakat hari ini lebih cenderung menggunakan lampu malap yang cahayanya berwarna kuning bagi hiasan dalaman rumah, tanpa menyedari
yang lampu berkenaan sebenarnya boleh merosakkan penglihatan terutamanya kanak-kanak.

Jom kita tengok apa kesan yang akan berlaku pada mata korang. ini antara 5 yang admin dah senaraikan


1. Pasti kita semua tahu bahawa berpanjangan menatap skrin tidak baik untuk mata kita,

            Ini mengakibatkan sindrom penglihatan komputer (CVS); simptom ini termasuk penglihatan
            kabur dan / atau berganda serta mata kering, jengkel dan merah


2. Membaca, menulis dan memandu

        Pada asasnya, melakukan apa-apa yang memerlukan penggunaan mata yang panjang dan sengit          akan menyebabkan keletihan mata.  Ini adalah 3 aktiviti (membaca, menulis dan memandu)                yang merupakan penyebab terbesar mendorong ini.

        Kami tidak mengatakan untukmenghentikannya sepenuhnya, tetapi pastikan anda tidak memberi
        tumpuan kepadanya terlalu lama dan berehat untuk memberikan masa mata anda semula
        semulajadi.


3. Menggunakan telefon bimbit sebelum tidur didalam gelap

        Silau langsung selama lebih dari 30 minit dalam cahaya gelap boleh membawa kepada                        degenerasi makula yang tidak dapat dipulihkan yang seterusnya menyebabkan kemerosotan                penglihatan yang cepat.

        Keadaan yang dikenali sebagai "buta" telefon pintar juga telah dilaporkan dalam beberapa kes            di mana orang mendapati bahawa mereka akan buta dalam satu mata.


4. Silau

        Selain daripada menyebabkan visi degeneratif dalam jangka masa panjang, ia juga boleh                      membawa kepada kemalangan akibat kehilangan penglihatan sementara akibat silau.


5. Tidur Lewat

Kekurangan tidur berterusan akan menyebabkan mata letih dan kerengsaan mata berulang serta          spasme mata yang dikenali sebagai myokymia (muncul mata mata yang menghasilkan "mata              berdarah" kelihatan).

Dalam era digital hari ini, penggunaan alatan digital tidak dapat dielak sama ada untuk tujuan hiburan mahupun pelajaran.
Jagalah mata kita karana tanpanya tidak dapat lagi melihat keindahan dunia,
Dikuasakan oleh Blogger.