Header Ads

Kajian membuktikan bahawa 5 cara ini dapat membantu lelaki untuk kekal awet muda selamanya


1- Mandi sebelum subuh

Betul ke mandi sebelum subuh dapat menjadikan kita sentiasa awet muda? Ya, tepat sekali. Air sejuk dapat meningkatkan keupayaan sel darah putih dalam tubuh serta meningkatkan sistem pertahanan tubuh melawan virus. Ianya juga dapat meningkatkan produktiviti hormon estrogen. Boleh memperbaiki jaringan kulit dan buat kuku lebih sihat dan kuat.

Air sejuk pada waktu pagi mampu menghasilkan ioa negatid yang boleh meneutralkan darah dan membantu menyerap oksigen dengan lebih optimal sehingga wajah nampak lebih cerah dan berseri. Mandi sebelum subuh juga dapat membakat lemak dengan lebih efektif.

2. Senaman ringan setiap hari

Senaman ringan setiap hari sangatlah mudah dilakukan. Kenapa kena bersenam? Sebabnya adalah untuk memastikan badan kita sentiasa cergas dan segar. Disamping dapat mengeluarkan peluh, dapat juga bakar lemak yang terkumpul. Kalau kita gemuk berisi, mesti akan nampak lebih berusia, betul tak?

3. Minum air masak dengan cukup

Air masak memang tidak dapat diragui lagi. Di samping mempunyai banyak khasiat, semestinay ianya dapat menjadikan wajah kita nampak mudah berseri. Caranya, bangun dari tidur sebelum gosok gigi terus je teguk segelas air masak. Buat secara konsisten tau.

4. Jaga pemakanan

Orang kata penyakit bermula dari perut. Maka, tugas kita adalah menjaga dengan sebaiknya anugerah yang dikurniakan oleh-Nya. Jaga pemakanan kita, elakkan makanan berlemak berminyak dan tinggi kalori. Nak awet muda, amalkan buah-buahan, sayuran dan jangan lupa amalkan juga makan makanan yang mempunyai kolagen seperti ikan salmon.

5. Pengambilan makanan tambahan

Makanan tambahan "supplement" merupakan pelengkap nutrisi untuk badan kita. Ianya juga dapat membekalkan nutrisi yang tidak boleh dihasilkan oleh badan. Semakin meningkat usia kita, kandungan kolagen dalam badan kita semakin berkurang. Sebab itulah mucul kedutan-kedutan halus di muka kita. Kajian mengatakan pengambilan "supplemet" bermula usia 20an mampu jadikan wajah lebih berseri dan awet muda
Dikuasakan oleh Blogger.