Header Ads

Jika anda seorang yang gemar melancong, ini adalah antara lokasi bandar yang wajib anda pergi


1.Budapest, Hungary

Budapest adalah salah satu bandar terbesar di kesatuan Eropah, ia juga dikenali sebagai ibu negara Hungary dan merupakan pusat utama politik negara itu. Terdapat banyak bangunan monumental yang berkaitan dengan warisan dunia. Antara tarikan utama di sini ialah sistem keretapi kedua tertua di dunia dan mungkin yang paling kuat. Bandar ini juga tersenarai dalam 25 bandar paling popular dan cantik di dunia. Setiap tahun bandar ini berjaya menarik 4.3 Juta pelancong dari pelbagai negara.


2. Rom,Italy

Maharaja yang paling terkenal, Julius Caesar adalah sebuah bandar, mungkin sebahagian besar orang, walaupun sedikit akrab dengan sejarah dan budaya Rom, tahu nama itu. Rom, salah sebuah bandar paling indah di dunia. Terdapat banyak monumen seni bina, di mana ramai yang telah mendengar dan melawat mungkin. Mungkin salah satu yang paling terkenal - Colosseum. Juga, ke bangunan seni bina yang tidak berwarna dan menakjubkan termasuklah Forum Trajan, Pantheon, makam Raphael, kuil dan gereja, mandi, istana imperium. Sekiranya anda belum berada di Rom, pastikan anda cuba untuk melawatnya, ia adalah sebuah bandar yang hebat, di mana anda boleh berehat dan pada masa yang sama belajar dan melihat banyak perkara baru dan luar biasa.


3. Istanbul, Turki

Di dalam sejarah Istanbul yang dulunya dikenali sebagai Constantinople dan Byzantium, adalah bandar yang paling ramai penduduk di Turki dan pusat ekonomi, budaya, dan sejarah negara. Istanbul adalah salah satu daripada bandaraya paling ramai di dunia dan berpangkalan sebagai bandar raya ke-7 yang terbesar di dunia dan bandaraya Eropah yang terbesar. Menempatkan 14.7 Juta rakyat dan berjaya menarik jutaan pelancong dari luar negara. Dianggarkan Kira-kira 12.56 juta pelawat asing tiba di Istanbul pada tahun 2015, lima tahun selepas ia dinamakan Modal Budaya Eropah, menjadikan bandar ini menjadi destinasi pelancongan kelima paling popular di dunia.


4. Paris, France

Paris - bandar cinta dan percintaan tidak diragukan lagi merupakan salah satu bandar terbaik dan paling indah di dunia. Ciri-ciri yang paling terkenal, memuliakan bandar yang indah ini - Menara Eiffel dan keju Perancis. Sejak Paris adalah ibu kota Perancis, ia adalah dan masih merupakan pusat dari semua peristiwa politik penting di negara ini, bermula dengan Revolusi Perancis. Perancis terkenal terutamanya kerana bandar yang indah ini. Masakan minyak wangi dan gourmet yang cantik mempunyai asal-usulnya tepat di Paris. Paris adalah ibu negara dan bandar yang paling ramai penduduk di Perancis, dengan kawasan had administratif 105 kilometer persegi (41 batu persegi) dan populasi tahun 2015 sebanyak 2,229,621.Bandar ini adalah pusat ibu kota 12,012 kilometer persegi (4,638 kilometer persegi)


5. Venice, Italy

Venice terletak di Utara Itali, Pernah di mahkotakan sebagai bandar paling cantik di dunia pada tahun 2014. Bandar ini mempunyai keunikan nya yang tersendiri sehingga mendapat pengiktirafan sebagai "World Heritage Site".  Bercakap tentang Venice, sering kali mengucapkan frasa - "City of Water", "City of Masks", "City of Bridges" dan "City Channel" dan banyak lagi. Menurut majalah "Times Magazine", Venice dianggap sebagai salah satu kota paling romantis di Eropah. Venice mempunyai warisan seni bina yang kaya. Selalunya terdapat gaya Gothic, ia dapat dilihat di kebanyakan bangunan di bandar. Selain itu, dalam penampilan seni bina Venice, anda boleh mencari campuran Renaissance dan Baroque. Venice - salah satu daripada bandar-bandar yang paling terkenal di dunia, semuanya kerana ramai penduduknya mempunyai apa-apa alat muzik, dan pastikan seseorang tahu bagaimana untuk bermain di atasnya. Bandar ini mempunyai segala-galanya: air, bot, muzik, seni bina dan masakan yang sangat baik, untuk berehat dalam suasana yang romantis. Itulah sebabnya Venice, dengan sewajarnya, memasuki senarai 10 bandar paling indah di dunia.
Dikuasakan oleh Blogger.