Header Ads

Hafizh Syahrin Abdullah menduduki tempat keenam dalam perlumbaan MGP Motosikal Shell Malaysia (2017)


SEPANG: Wira tempatan, Hafizh Syahrin Abdullah menduduki tempat keenam dalam perlumbaan Moto2 Grand Prix Motosikal Shell Malaysia (2017) di Litar Antarabangsa Sepang semalam.

Pelumba Petronas Raceline Malaysia yang bermula dari tempat ke-11 di grid, membuat persembahan yang konsisten untuk menamatkan perlumbaan dalam masa 40 minit 52.365 saat.

Dengan kedudukan keenam, pelumba berusia 23 tahun itu mencatat 10 mata, menjadikan jumlahnya menjadi 96 mata, menjadikannya ke-11 terbaik di dunia.Walau bagaimanapun, harapan Malaysia yang lain, Khairul Idham Pawi dari Idemitsu Honda Team Asia, gagal menamatkan perlumbaan apabila dia jatuh dari mesinnya awal perlumbaan.

Perlumbaan Moto2 semalam dimenangi oleh Portugis Miguel Oliveira dari Red Bull KTM Ajo dengan masa 40: 28.955s diikuti oleh rakan sepasukan, Brad Binder dari Afrika Selatan, manakala tempat ketiga pergi ke Franco Morbidelli dari EG 0, 0 Marc VDS.

Itali Morbidelli dinobatkan sebagai juara 2017 Moto2 selepas mengumpul 288 mata, 45 mata lebih tinggi berbanding saingan terdekatnya, Swiss Thomas Luthi dari CarXpert Interwetten, yang tidak dapat berlumba kerana masalah kesihatan.
Dikuasakan oleh Blogger.