Header Ads

5 hartawan dunia dan nilai kekayaan yang mereka miliki


1. Bill Gates (US)
Co-founder, Microsoft

Umur: 60
Hasil kekayaan: $86 billion

Beliau telah memegang posisi sebagai orang terkaya dunia selama 4 tahun berturut-turut, dan telah menduduki posisi itu sebanyak 18 kali sejak 23 tahun yang lepas.2. Warren Buffett (U.S.)
CEO, Berkshire Hathaway

Umur : 85
Hasil kekayaan : $75.6 billion

seorang pelabur dan ahli perniagaan. Pada awalnya firma yang ditubuhkan oleh beliau khas untuk pembuatan tekstil yang bernama Berkshire Hathaway dan beliau mempelbagaikan bidang perniagaan nya dari tahun ke tahun3. Jeff Bezos (U.S.)

CEO, Amazon

Umur : 53
Hasil kekayaan : $72.8 billion

Beliau telah mencipta sebuah kedai buku maya dan menjadi salah satu kisah kejayaan terbesar di internet. Beliau telah membeli 'The Washington Post' dengan nilai 250 juta dolar4. Amancio Ortega (Spain)

Co-founder Zara

Umur : 81
Hasil kekayaan : $71.3 billion

Amancio Ortega Gaona adalah hartawan perniagaan Sepanyol. Beliau adalah pengasas dan bekas pengerusi kumpulan fesyen Inditex, yang paling terkenal dengan rangkaian pakaian dan aksesori kedai runcit Zara.5. Mark Zuckerberg (U.S.)


Co-founder and CEO, Facebook

Umur : 33
Hasil kekayaan : $56 billion

Siapa yang tidak mengenali beliau? Pengasas salah sebuah media sosial terpenting pada abad ini iaitu Facebook. Mark Elliot Zuckerberg adalah 'computer programmer' dan usahawan internet. Pada usia yamg sangat muda beliau berjaya menjadi salah seorang hartawan di dunia. Sesuatu yang sangat boleh dibanggakan!
Dikuasakan oleh Blogger.