Header Ads

Jika anda kerap minum air kelapa, ini 7 perkara yang akan berlaku pada tubuh badan


Dah nak penghujung tahun 2017, mungkin dah banyak cara yang korang cuba untuk kuruskan badan.Kalau masih belum berjaya tu, jangan give-up kerana apa yang korang nakkan yang terbaik untuk diri sendiri memang prosesnya ambil masa sedikit.

Jadi admin nak bantu korang untuk cuba cara ini. Caranya sangat mudah kerana ia melibatkan dengan minuman yang mudah didapati dimana-mana sahaja. Minuman ini juga dapat bantu membakar lemak diperut. Tapi jangan lupa, bukan sekadar minum saja ye! Senaman juga diperlukan. Ini cuma satu alternatif untuk memudahkan pembakaran lemak diperut korang.

Admin senaraikan 8 perkara baik yang akan berlaku pada badan korang jika korang amalkan minum air kelapa setiap hari. Boleh lihat kesannya dalam tempoh dua minggu sahaja!.

1- Minuman yang rendah kalori

Minuman semulajadi seperti air kelapa ini, ia mempunyai kandungan yang rendah kalori dan mudah untuk buat korang rasa kenyang dengan lebih lama.

 Tambahan kalau makan dengan isinya sekali, korang boleh rasa kenyang dan rasa cukup untuk tidak makan apa-apa lagi selepas itu. Kalau makan pun, kuantitinya akan berkurangan.

2- Baik untuk pencernaan

Air kelapa terdiri dari enzim bioaktif seperti fosfatase, katalase, dehidrogenase, diastase dan sebagainya. Enzim ini membantu untuk mempermudah pencernaan dan metabolisme tubuh.

Air juga memiliki lebih mineral seperti kalsium, mangan dan seng seperti buah-buahan termasuk jeruk. Air kelapa juga merupakan sumber dari vitamin B seperti riboflavin, thiamine, pyridoxine, dan folat

3- Kandungannya yang banyak khasiat

Dalam 240 gram kelapa muda terdapat :

-46 kalori
-6 gr gula
-2 gr protein
-252 mg sodium
-9 gr karbohidrat
-3 gr serat

Banyak mineral yang lain sangat baik untuk badan seperti:

-potasium 600 mg
-magnesium
-kalsium
-fosfor
-zat besi
-zinc
-tembaga
-mangan
-selenium
-folat
-asam pantotenat
-kolin
-betaine

Kandungan Vitamin :

-Vitamin A
-B6
-B12
-C
-D
-E
-K
-thiamin
-riboflavin
-niacin

4- Menstabilkan tekanan darah

Kajian mendapati air kelapa mempunyai kesan yang signifikan pada tekanan darah dengan merendahkan bacaan sistolik tekanan darah sebanyak 71% dan diastolik sebanyak 29%.

5- Proses penuaan dilambatkan

Air kelapa merupakan sumber semulajadi bagi sitokinin iaitu hormon tumbuhan yang berfungsi meningkatkan tahap kesihatan manusia.

Ia bukan sahaja bertanggungjawab dalam mendorong pembelahan sel dan memberikan kesan anti-penuaan tetapi ia juga mampu mengurangkan risiko penyakit berkaitan faktor umur seperti kanser dan darah beku.

6- Baik untuk ibu hamil

Air kelapa merupakan minuman sihat untuk ibu hamil karena dapat meredakan ‘morning sickness’ dan mencegah muntah-muntah. Selain mengandung elektrolit, kalsium, potasium, sodium, air kelapa juga mengandung Vitamin C yang dibutuhkan selama waktu kehamilan.

7- Menurukan berat badan

Air kelapa terbukti sangat efektif untuk menurunkan berat badan. Minuman ini telah dilihat sebagai salah satu cara paling sehat untuk menurunkan berat badan karena merupakan minuman alami dan tidak mengandung bahan kimia apapun.

Air kelapa telah digunakan selama berabad-abad di seluruh dunia untuk menurunkan berat badan dan telah menunjukkan hasil yang positif. Bagaimana caranya untuk menurunkan berat badan ?

Cubalah minum air kelapa, perut akan terasa full kerana sangat mudah diserap tubuh sehingga korang akan rasa dah tak nak makan lagi untuk masa tu.
Dikuasakan oleh Blogger.