Header Ads

Ujian mudah untuk mengetahui samada anda ada penyakit schizophrenic ataupun anda seorang yang genius.


Ia adalah satu perkara yang mustahil untuk kita mengetahui adakah seseorang itu menghidap penyakit schizophrenic iaitu satu penyakit kecelaruan otak. Penyakit ini yang selalu mengundang seseorang itu mempunyai penyakit pelbagai personaliti atau bipolar dalam badan seseorang.

Ini adalah satu ujian mudah untuk mengetahui samada anda seorang schizophrenic atau pun anda seorang yang genius.

Penting : Untuk mendapatkan keputusan yang kukuh, anda perlu menjawab soalan berikut berdasarkan apa yang anda rasa. Cuba berikan perhatian terhadap apa yang anda lihat, dan kemudian berikan jawapan. Jangan risau, soalan tidaklah susah seperti soalan PHD.

Selamat mencuba!

1. Adakah topeng ini kembung (convex) pada satu bahagian ataupun kedua-dua belah?
2. Adakah topeng ini berputar ke arah kanan atau kiri? atau kedua-duanya sekali?
Jawapan :

1. Topeng tersebut kembung (convex) hanya pada satu bahagian.

2. Topeng tersebut berputar ke arah kanan sahaja.

Keputusan :

Jika anda menjawab kedua-dua soalan ini salah.

Janga risau, anda seorang yang normal. Tetapi jika anda rasa salah satu jawapan di atas ada bermain difikiran anda pada mulanya, lebih baik anda kaji semula diri anda ataupun berjumpa dengan pakar untuk memastikan anda tiada penyakit schizophrenic.

Kebenarannya, minda seseorang yang sihat akan cuba untuk menipu diri anda. Minda kita akan cuba untuk membetulkan imej yang dilihat supaya mudah difahami oleh diri kita sendiri.

Bagi mereka yang menghidap penyakit schizophrenic, minda mereka tidak akan menipu dan nampak imej diatas seperti biasa. Dimana topen itu hanya kembung pada satu bahagian dan berputar pada satu arah sahaja.

Kerana bagi mereka, imej di atas tiada illusi dan mereka melihatnya seperti jawapan yang diberikan.

Mengapa kami berkata jika anda dapat menjawab dengan betul anda adalah seorang yang pintar. Oleh kerana schizophrenic dan seorang yang genius tiada bezanya.

Seorang yang genius akan berfikir pada pelbagai cara, iaitu sama seperti minda seorang yang sihat dan juga minda seorang yang schizophrenic. Tetapi mereka boleh orang yang genius ini boleh membezakan cara pemikiran mereka.

Jika anda seorang yang genius, anda akan dapat jawapan dengan cepat sejurus melihat gambar di atas, kerana minda mereka menghalang daripada ditipu oleh imej.Dikuasakan oleh Blogger.