Header Ads

Ramai Tak Tahu Matawang Negara Islam Rupa-rupanya Lebih Tinggi Nilainya Berbanding Dollar US dan Pound Britain
Selama ni kita diterapkan matawang US atau Britain la yang paling tinggi nilai nya di dunia, tapi rupa-rupa nya admin sendiri dah tersilap..Selama ni pun korang mesti sangka yang matawang dari kedua-dua negara ni la yang paling tinggi di dunia, betul tak?

Daripada website tukaran matawang, ternyata anggapan di atas meleset. Kedudukan matawang yang tertinggi nilainya di dunia bukan lah milik US atau pun Britain, tapi milik matawang negara Kuwait..Mesti korang tak percaya kan.

Untuk pengetahuan semua, pada 23 Ogos 2017, 1 Dinar Kuwait ni boleh ditukar dengan US Dolar $3.31..Itu baru 1 Dinar, kalau 20 Dinar? US Dolar $66.2!! Berikut tukaran matawang Dinar Kuwait semasa berbanding dengan matawang utama dunia.

1 Dinar Kuwait = 3.31 USD
1 Dinar Kuwait = 2.80 EURO
1 Dinar Kuwait = 2.58 GBP
1 Dinar Kuwait = 362.11 JPY
1 Dinar Kuwait = 14.17 MYR

So, mana lagi tinggi?

Kalau sapa yang tak tahu apa rupa matawang Kuwait tu, boleh tengok gambar kat bawah ni..

1 Dinar Kuwait

5 Dinar Kuwait

10 Dinar Kuwait

Yang menariknya, Dinar Kuwait wujud juga dalam bentuk 1/4 Dinar dan 1/2 Dinar wang kertas, berbeza dengan Malaysia!


1/2 Dinar Kuwait

1/4  Dinar Kuwait


Katakanlah seorang warga Malaysia bekerja di sana dengan gaji 1000 Dinar Kuwait. Apabila pulang dan menukarkannya ke Ringgit Malaysia ianya bernilai RM14169.11. Namun nilai matawang ini mungkin berubah-ubah mengikut kadar pertukaran matawang semasa. Siapa sangka..Selama ni dok agung-agung kan matawang Barat, rupa-rupa nya watawang negara Islam tu sendiri tu jugak yang tertinggi di dunia.

Sumber: pelbagaiDikuasakan oleh Blogger.