Header Ads

Protest rakyat US terhadap Donald Trump yang melabelkan beliau sebagai penakut (ayam).


Dengan pelantikan Donald Trump sebagai Perdana Menteri US yang ke 45, banyak spekulasi dan kome-komen buruk telah diberikan kepada beliau. Malah beliau telah diberikan kutukan selepas penggal ke-dua  waktu pemerintahannya.

Adalah kerana ramai yang tidak berpuas hati dengan cara Trump memerintah dan membawa negara US itu ke arah yang lebih memajukan.

Baru-baru ini, Trump telah memberitahu bahawa beliau akan membuat satu reformasi untuk semua percukaian bagi negara US.

Tetapi apa yang membuat kan orang ramai marah kepada beliau adalah kerana pada mulanya beliau tidak mahu memberitahu rancangan beliau dan apakah reformasi cukai itu dengan lebih terperinci. Hasil daripada itu, rakyatnya telah memanggilnya penakut dan melambangkan dirinya sebagai ayam (chicken)

Tetapi Taran Singh Brar seorang warganegara US telah melakukan satu tindakan yang lebih drastik, dengan meletakkan belon mudah alih berbentuk ayam yang rambut ayam belon itu menyerupai rambut Trump.

Tindakan Taran Singh Brar ini mendapat sokongan daripada ramai rakyat US dan golongan radikal yang membantah Trump sebagai president.

"Siapa kah itu ayam yang berambut oren, ada sesiapa tahu?"

"Berita tergempar! Ada belon ayam berambutkan Trump di belakang White House."

"Ayam trump setinggi 30 kaki di belakang White House. Saya telah berjalan sendiri untuk melihat. Gambar anak saya sedang menendang ayam itu."

"Taran Singh Brar berkata beliau telah membeli ayam itu dengan harga 1300 dollar US. Untuk menunjukkan protest yang jelas mengatakan "Trump terlalu penakut untuk mengeluarkan penjelasan tentang pulangan cukai,dan menentang Putin.""

Perdana Menteri adalah satu jawatan yang memikul tanggung jawab yang berat sebagai ketua negara. Semua tindakan yang di ambil dan melibatkan rakyat negara itu perlu di jelas kan dan di susun rapi untuk kemudahan rakyat. "A transparent goverment towards it's people".


Dikuasakan oleh Blogger.