Header Ads

Berjalan Kaki 30 Minit Sehari Mampu Menjauhkan Kamu Dari Doktor


Berjalan-jalan sehari adalah seperti memakan epal asli; ada peluang yang baik untuk menjauhi doktor. Dari membantu kamu mengurangkan berat badan, mengurangkan  tekanan serta merendahkan tekanan darah , ia juga mengurangkan risiko penyakit kronik - berjalan kaki secara tetap merupakan salah satu perkara terbaik dan paling mudah yang boleh dilakukan untuk kesihatan, kata Melina B. Jampolis, MD, Pengarang buku baru The Doctor on Demand Diet.

 "Berjalan adalah latihan No 1 yang saya cadangkan kepada kebanyakan pesakit saya kerana ia sangat mudah dilakukan dan tidak memerlukan apa-apa. Hanya sepasang kasut sukan, dan mempunyai keadaan mental dan fizikal yang luar biasa," katanya. Berikut adalah apa yang mungkin akan berlaku apabila kamu mula berjalan selama 30 minit setiap hari, hampir setiap hari dalam seminggu.1. Mood akan bertambah baik.
Kamu tahu bagaimana kadang-kadang  rasanya memakan sekeping coklat gelap untuk melepaskan geram kerana mempunyai hari yang sangat teruk?  Nah, berjalan kaki adalah strategi sifar kalori dengan faedah yang sama, kata Jampolis. "Penyelidikan menunjukkan bahawa tabiat berjalan sebenarnya akan mengubah sistem saraf anda sehingga kamu akan mengalami kesan seperti kurang rasa marah," katanya.
Apabila kamu bertemu dengan kawan-kawan atau jiran tetangga semasa sedang melakukan aktiviti berjalan, sebenarnya ia mampu membantu meningkatkan mood menjadi lebih baik.
2. Jus kreatif kamu akan mula aktif dalam otak.
Sekiranya kamu berasa tertekan dengan kerja, rasa buntu mengenai kerja, atau sedang mencari jalan penyelesaian, elok lah jika kamu mula bergerak.
Menurut kajian pada tahun 2014 dari Journal of Experimental Psychology, Learning, Memory, and Cognition, aktiviti berjalan kaki boleh mencetuskan kreativiti seseorang. Kajian itu menunjukkan orang yang diuji kreativitinya menunjukkan lebih kreatif semasa berjalan berbanding semasa sedang duduk.
3. Seluar jeans anda akan menjadi sedikit longgar.
Keadaan ini mungkin akan jelas kelihatan bagi yang mengamalkan aktiviti berjalan secara kerap. Sekiranya kerap berjalan, mungkin akan dapati kesan longgar pada bahagian tengah seluar jeans, walaupun saiz seluar tidak berubah. Ini kerana amalan berjalan boleh membantu meningkatkan tidakbalas badan kepada insulin, dimana ia seterusnya membantu mengurangkan lemak di perut. Mengamalkan aktiviti berjalan setiap hari akan meningkatkan metabolisme badan dengan membakar kalori tambahan.
4. Mengurangkan risiko penyakit kronik.
Statistiknya sangat mengagumkan! Persatuan Diabetes Amerika menyatakan aktiviti berjalan menurunkan paras gula darah dan risiko diabetes. Para penyelidik di University of Boulder Colorado dan University of Tennessee mendapati bahawa berjalan secara berkala menurunkan tekanan darah sebanyak 11 mata dan dapat mengurangkan risiko stroke sebanyak 20% hingga 40%.
Salah satu kajian yang paling digemari mengenai berjalan dan kesihatan, yang diterbitkan dalam New England Journal of Medicine pada tahun 2002, mendapati bahawa mereka yang berjalan cukup untuk memenuhi garis panduan aktiviti fizikal,  (30 minit  atau lebih aktiviti tahap sederhana selama 5 hari atau lebih dalam seminggu) merendahkan risiko penyakit kardiovaskular sebanyak 30%, berbanding dengan mereka yang tidak berjalan dengan kerap.5. Kamu akan dapat menjaga kaki kelihatan hebat.
Semakin meningkat usia, semakin tinggi risiko untuk mendapat penyakit  varicose veins; iaitu salur darah membesar terutamanya pada kaki.
 "Sistem vena termasuk sistem peredaran darah yang dikenali sebagai 'jantung kedua', yang dibentuk oleh otot, urat, dan injap yang terletak di betis dan kaki kita," jelasnya. "Sistem ini berfungsi untuk mendorong darah kembali ke jantung dan paru-paru-dan berjalan menguatkan sistem peredaran darah sekunder dengan menguatkan dan memelihara otot kaki, yang meningkatkan aliran darah yang sihat.", menurut Luis Navarro, MD, pengasas dan pengarah Pusat Rawatan Vein di New York City.
 Jika kamu sudah mengalami varises, berjalan setiap hari dapat membantu meredakan pembengkakan di kaki kamu , kata Navarro. "Selain itu, jika kamu mempunyai kecenderungan genetik yang mempunyai varikos dan / atau urat labah-labah, berjalan setiap hari dapat membantu melambatkan ia dari terjadi."6. Kamu akan mula mendapat kelebihan yang lebih banyak .
Amalan berjalan setiap pagi sebenarnya mampu meningkatkan sistem penghadaman.  Menurut Tara Alaichamy, DPT, ahli terapi fizikal di Pusat Rawatan Kanser Amerika,  "Salah satu perkara pertama yang perlu dilakukan pesakit pembedahan abdomen ialah berjalan dengan menggunakan otot utamanya dan otot perut, menggalakkan pergerakan dalam sistem pencernaan," katanya.

7. Matlamat kamu yang lain akan mula kelihatan lebih mudah untuk dicapai.
Apabila kamu sudah biasa melakukan aktiviti berjalan, kamu akan dapat mengekalkan rutin harian, dan apabila kamu mempunyai rutin harian, kamu akan cenderung untuk melakukan aktiviti itu seharian dan akan menambah aktiviti sihat yang baru.

Dikuasakan oleh Blogger.