Header Ads

Bekas pekerja Mcd menjumpai sesuatu yang menjijikkan di tempat kerjanya.


Anda suka makan aiskrim McDonald, sunday cone atau Orea Mcflurry. Aiskrim McD memnag di sukai ramai. Ais krim nya yang putih dan lembut, rasa nya yang cukup manis. Siapa yang tidak sukakan airkirm Mcd.

Tetapi apa yang kami ingin kongsikan ini terjadi di Mcd di luar negara dan bukan di Malaysia.
Ada seorang bekas pekerja Mcd, beliau bernama Nick. Beliau telah berhenti kerana beliau telah menjumpai beberapa isu yang agak menjijikkan di restoran Mcd tempat beliau pernah bekerja.

Nick juga telah berkongsikan hasil gambar-gambar yang diambil nya untuk memberitahu orang lain bahawa ada beberapa perkara yang menjijikkan dengan ais krim Mcd.

Setiap cawangan Mcd mempunyai mesin yang khas untuk membuat ais krim. Begitu juga dengan Mcd tempat Nick bekerja. Beliau menganggap mesin itu selalu di bersihkan kerana ada tertulis di dalam polisi Mcd, bahawa kebersihan adalah keutamaan mereka.

Tetapi, Nick ingin melihat sendiri betapa bersihnya mesin tersebut. Adakah benar pekerja yang sepatutnya membersihkan mesin itu benar-benar melakukan kerjanya.

Setelah dibuka, Nick terkejut dengan apa yang dijumpainya. Kami tidak berapa tahu apa yang di tunjukkan di dalam gambar, tetapi jika ada pekerja-pekerja Mcd yang ingin berkongsikan kepada kami apakah sebenarnya yang di tunjukkan oleh gambar-gambar kepunyaan Nick ini.

Mesin Aiskrim McdFilter mesin aiskrim (kalau salah tolong betulkan)

Keadaan di bawah mesin-mesin yang lain kelihatan berminyak dan kotor.

Ada beberapa komen dari bekas pekerja Mcd yang lain yang menyokong dan membenarkan bahawa ada sesetengah mesin Mcd itu tidak dibersihkan.

"Sebenarnya mereka tidak mengajar pekerja untuk membersihkan mesin ini dengan kerap. Sepatutnya manager akan membersihkan mesin ini seminggu sekali berdasarkan polisi Mcd."

"Jadi memang tiada apa yang berubah sejak dari saya bekerja dengan Mcd 17 tahun lepas. Memang selalu ada benda putih pelik yang hidup ada di dalam mesin aiskrim itu."

Tetapi, ini mungkin terjadi di satu restoran Mcdonald sahaja, iaitu di tempat Nick pernah bekerja. Berdasarkan polisi Mcd, mereka ada peraturan-peraturan kesihatan yang perlu diikuti oleh pekerja mereka.

Anda boleh baca di dalam buku Fakta Halal Mcdonald Malaysia jilid ketiga (boleh mintak pada pekerja di restoran Mcd Malaysia), mereka ada beberapa perkara khusus yang semua pekerja Mcd perlu lakukan demi menjaga kebersihan penyediaan makanan.

Kami pasti Mcd di Malaysia tidak ada masalah seperti tempat Nick bekerja, jika tidak bagaimana mereka mahu mengekalkan status halal di Mcdonald Malaysia. Betul tak?


Dikuasakan oleh Blogger.