Header Ads

Anda suka menonton wayang? Ini 7 perkara yang pihak wayang sembunyikan daripada anda


Sudah tentu ramai yang suka untuk menonton waynag di panggung wayang. Lagi-lagi sekarang ini banyak cerita-cerita menarik yang di ke udarakan. "Abang Long Fadhil 2", "Bad Genius", "Dark Tower" dan pelbagai lagi.

Setiap bulan akan ada cerita baru yang di keluarkan. Tak lama lagi wayang bersiri Marvel akan tiba. Pasti sudah ramai yang menanti untuk melihat abam Thor dan Captain America. Tetapi ada beberapa perkara yang anda perlu tahu tentang panggung wayang.

1. Pekerja wayang tidak dapat membersihkan panggung kerana jadual masa yang sibuk.
9. The workers do not properly clean the movie halls due to tight time shifts.

Pernah tak anda perasan lantai wayang kadang-kadang melekit dan kotor walaupun pekerja wayang telah membersihkannya setiap kali habis satu cerita. Oleh kerana jadual masa yang sibuk dan waktu wayang yang agak rapat antara keduanya.

Pekerja wayang selalu akan membersihkan panggung dalam keadaan tergesa-gesa dan kadang kala sambil lewa. Mereka hanya akan membersihkan lantai wayang dengan betul apabila panggung wayang itu tutup di awal pagi. Kalau anda seseorang yang betul-betul menjaga kebersihan bawa lah anti-bacterial spray atau hand sanitizer sendiri.

2. Pekerja lebih senang mengutip bekas popcorn anda jika anda letakkan di atas kerusi.
8. It’s easier for the workers to pick up trash if you place it on the seat, not under it.

Sudah tentu lebih senang jika anda membuang sampah anada sendiri. Tetapi jika anda ingin meninggalkan sampah, adalah lebih senang untuk pekerja wayang mengutipnya jika anda letakkan di atas kerusi.

3. Bunyi wayang yang kuat boleh membahayakan pendengaran anda.
7. High volumes in the movie theater can be dangerous to your hearing.

Walaupun sistem audio di dalam panggung wayang perlu menepati peraturan di mana ia tidak boleh melebihi berapa desibal untuk melindungi pendengaran para penonton. Tetapi bunyi tersebut mungkin akan melepasi had-had yang di benarkan semasa bunyi letupan atau aksi perang daripada cerita yang di tayangkan.

Jadi untuk keselamatan, kurangkan lah pergi menonton wayang bergenrekan aksi. Tengok cerita cintan cintun pun ok.

4. Harga popcorn terlalu mahal.
6. Popcorn prices are unjustly overpriced.

Pernah tak anda merasakan harga popcorn yang di jual di panggung terlalu mahal, sedangkan anda boleh membeli diluar dengan harga lebih murah. Sudah tentu harga kos untuk membeli popcorn mentah lebih murah, tetapi berapa banyak hasil keuntungan yang di ambil.

5. Sebelum tahun 1981, kerusi di panggung wayang tiada pemegang cawan.
5. Until 1981, seats did not have cup holders.

Menarik, pemegang cawan di kerusi panggung wayang ini mula dicipta pada tahun 1981, kira-kira 60 tahun selepas wayang pertama di pasang penghawa dingin yang di buka di US.

Dan sebenarnya popcorn mula dijual di panggung wayang semasa Perang Dunia Ke-Dua, pada masa itu mereka kekurangan hasil gula dan hentikan penjualan lolipop dan manisan dalam panggung wayang.

6. Sekurang-kurangnya 3 kali dalam seminggu pekerja wayang terpaksa menghalau pasangan yang melakukan aksi tidak senonoh di dalam panggung.
3. At least once a week the workers must kick an amorous couple out of the movie hall.

Kepada kebanyakan penonton wayang yang datang dengan pasangan itu, berhati-hati lah. Orang lain datang mahu melihat wayang bukan untuk melihat anda membuat wayang. Kebanyakan wayang yang ada di Malaysia ini pun telah lengkap di pasang CCTV di dalam panggung.

Kalau nak bermesra-mesra tu, balik rumah la buat depan tv.

7. Popcorn yang di jual tidak selalunya baru dan segar.
1. Popcorn is not always sold fresh.

Kebanyakan pekerja wayang mengaku bahawa salah satu perkara baik tentang popcorn ini adalah ia lambat basi dan rosak. Jika popcorn tidak habis di jual pada hari itu, mereka akan simpan di dalam plastic, dan panaskan semula pabila ingin menjualnya kembali.
Dikuasakan oleh Blogger.