Header Ads

15 Makanan Ini Pasti Tidak Akan Menggemukkan Anda.Orang zaman sekarang tidak kira lelaki atau perempuan sudah pandai menjaga badan dan kecantikan badan. Dan ada sesetengah orang dek kerana terlalu menjaga badan, sanggup mencatu makanan sehingga merasa terseksa melihat makanan di dipan mata.

Tahukah anda sesetengah makanan harian kita sebenarnya kaya dengan fiber atau serat. Maksudnya makanlah sebanyak mana pun, ia tidak akan menaikkan berat badan kita.


1. Popcorn atau bertih jagung
Jika makan popcorn tanpa butter dan gula (dengan sedikir garam, contohnya), kita boleh makannya tanpa rasa takut. Sebab secawan popcorn hanya mengandungi 31kcal tenaga.

2. Seleri
Batang seleri mengandungi 95% air. Ia menolong kita membuang berat badan dan menyahtoksinkan badan. Ia juga mempunyai kesan diuretic.


3. Terung
Satu hidangan terung bakar atau terung panggang tanpa minyak menghasilkan 24 kcal tenaga, jadi makanlah sayuran ini sebanyak mana anda mahu!

4. Oren, limau  gedang dan tangerine.
Mengambil buah-buahan dalam kuantiti yang besar tidaklah digalakkan jika mahu menurunkan berat badan. Tetapi buah sitrus ini dikecualikan. Buah sitrus ini kaya denga serat, flavonoid dan vitamin c. Ini menyegarkan anda, membantu pencernaan, hati, dan kulit anda, dan menjadikan anda lebih sihat secara keseluruhan.


5. Melon dan tembikai
Dengan 60-70 kcal setiap keping, anda boleh memakannya setiap hari. Buah-buahan ini membantu mengeluarkan cecair yang berlebihan dari tubuh anda dan menyegarkan anda dengan baik.

6. Alga
Alga, seperti laminaria, adalah sumber terbaik yodium. Mereka membantu fungsi tiroid anda secara normal, mengekalkan hormon anda pada tahap normal dan menghalang anda daripada naik berat badan. 


7. Zucchini
Satu hidangan zucchini adalah kira-kira 42 kcal. Ia menormalkan nisbah air garam anda, meningkatkan fungsi usus , dan juga boleh digunakan untuk menurunkan penggunaan tenaga.

8. Timun
Sayuran ini  sangat diperlukan untuk semua orang yang ingin menuruntkan berat badan: ia membantu melawan bengkak dan membuat anda lebih langsing tanpa bahaya.


9. Beetroot
Beetroot adalah sumber nutrien, seperti mangan. Mereka membantu membakar lemak, membantu pergerakan otot anda, dan mengawal gula dalam darah anda. Satu hidangan  secara puratanya hanya 40 kcal tenaga.

10. Telur
Anda boleh memakannya setiap saat sepanjang hari, walaupun pada waktu malam, tanpa rasa takut untuk menurunkan berat badan. Sudah tentu, telur rebus lebih baik daripada yang digoreng.

11. Nenas
Buah yang lazat ini adalah kawan terbaik bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan. Bromelain yang terkandung di dalam nanas secara aktif menghancurkan lemak dan membantu memetabolisme protein.


12. Epal dan plum
Satu epal hanya 50 kcal. Ia menjadikan anda merasa kenyang dan mengawal pencernaan anda. Plum kaya dengan vitamin C dan kalium, yang mengekalkan jantung dan kapal anda.

13. Salad
Salad adalah sumber asid folik yang hebat, dan anda boleh memakannya dengan banyak sekali: satu daun salad adalah 3 kcal.


14. Berries: currant, cranberry, strawberry
Currant dan cranberry kaya dengan vitamin C, dan juga bersifat diuretik, membantu menghilangkan air berlebihan. Strawberi sangat berkhasiat dan membantu pencernaan anda serta sistem kardiovaskular anda.

15. Kubis, brokoli, bunga kubis
Sayuran ini adalah sekutu anda dalam memerangi berat badan yang berlebihan. Sebahagian kubis yang dipotong hanya 7 kcal. Pastinya tidak sesuai jika kita hanya memakan kubis dan bunga kubis, tetapi kita boleh masukkannya ke dalam masakan beberapa kali seminggu.


Berita baik lagi!!!

Jika anda ingin kekal langsing, sebaiknya makan malam 3-4 jam sebelum tidur. Oleh itu, jika anda tidur pada jam 11 pagi, anda boleh dengan tenang makan pada jam 7 pagi. Sekiranya waktu tidur anda bermula pada tengah malam, maka makan pada pukul 8 malam. :)

Dikuasakan oleh Blogger.