Header Ads

Siapa Kata Atlet Malaysia Tak Boleh Jadi Jaguh Dunia? Terjunan Emas Jun Hung Kejutkan DuniaBermula dengan Khairul Hafiz Jantan pecah rekod 100m negara yg berusia 17 tahun, tahun lepas kemudian trio Paralimpik menang emas Olimpik dengan 2 rekod dunia kemudian Azizulhasni Awang juara dunia Keirin di Kejohanan Basikal Dunia. Selepas itu pasukan hoki negara layak secara merit ke Piala Dunia Hoki Lelaki. Kemudian sekali lagi Ziyad Zolkifly menang emas dan pecah rekod dunia Lontar Peluru dan Latiff Romly juara dunia Lompat Jauh Paralimpik. Khairul Hafiz Jantan pula pecahkan rekod 200m negara yang berusia 49 tahun.


Hari ini, negara dikejutkan buat pertama kalinya Malaysia jadi juara dunia 10m Platform di Kejohanan Renang Dunia FINA di Budapest. Cheong Jun Hoong berjaya kalahkan juara dunia dan pemenang emas Olimpik Rio Ren Qian serta Si Yajie san Kim Kuk-hyang dengan catatan 397.5 mata. Randalela Rinong di tempat ke-9.

Siapa kata atlet Malaysia tak boleh jadi jaguh dunia? Lee Chong Wei dan Nicol David bertahun2 duduk di takhta pemain no 1 dunia sukan masing-masing. Tak ada mustahil langsung asalkan ada kemahuan dan berusaha sambil berfikir sebagai jaguh dunia. Kalau pemalas, banyak lemak, manja dan nak dibelai oleh boss masing-masing memang lah jadi jaguh kampung sahaja.

Tak mustahil jika satu hari nanti ada atlet Malaysia berlari di final 100m Olimpik malah menang emas. Tak mustahil satu hari nanti Malaysia juara Hoki Piala Dunia selepas 12 kali layak ke Piala Dunia. Malah tak mustahil langsung Harimau Malaya layak ke Piala Dunia. It's just matter of time and effort. Perkara pertama untuk jadi juara dunia ialah berfikir cara atlet taraf dunia bukan ahli sukan peringkat negeri atau daerah, parlimen atau DUN masing-masing.

Jika nak lihat Malaysia ke Piala Dunia, pemain kena berani mencari kelab luar negara dan bercita-cita tinggi bermain di liga utama negara-nergara jagoan dunia bukan negara yang rankingnya di dasar ranking Coca Cola FIFA. Nak kaya, kena bergaul dgn orang kaya. Nak jadi gangster, kena bergaul dengan gangster. Nak jadi alim, kena bergaul dengan ulama. Maka, nak jadi juara dunia, kena lah bergaul dengan pemain-pemain bertaraf dunia dan jurulatih-jurulatih

bertaraf dunia. Asas nak jadi juara dunia ialah berguru dengan jurulatih bertaraf dunia yang banyak ilmu dan pengalaman. Bukan dengan jurulatih yang tunduk dengan kemahuan pemain yang pemalas.

Tahniah Cheong Jun Heong, Azizulhasni, Ziyad, Latif, Ridzuan Puzi, Skuad Hoki Negara, Chong Wei dan Nicol. Anda world class dan lagenda sukan negara. Teruskan langkah dunia anda. Kami bangga kerana anda berbeza.

Sumber: Zack Rahim
Dikuasakan oleh Blogger.