Header Ads

Sehari Dalam MRT Perhati Gelagat Malaysia, Ini 11 Teguran Bernas Buat Pengguna Di Malaysia


Semalam ambil kesempatan naik MRT. Segalanya nampak baik dengan stesyen yang cantik dan canggih. Park and Ride pun cantik dengan charge RM4.30 sepanjang hari yang murah dan berbumbung. Dari pemerhatian saya, ada beberapa isu yang perlu diberi perhatian oleh MRT Corp dan marsyarakat. Ini berdasarkan pengalaman saya gunakan Subway, MRT atau Metro di London, Manchester, Paris, Istanbul, Beijing, Shenzen, Taipei, Seoul, Tokyo, Sapporo, Hong Kong, Bangkok, Singapura dan bandar-bandar lain seluruh dunia.

1. Escalator. Rakyat Malaysia masih jauh lagi dari segi adab menggunakan escalator. Rule escalator atau tangga awam sekalipun, sentiasa berdiri di kiri jika tidak bergerak atau gerak perlahan. Beri laluan kanan untuk mereka yang hendak cepat atau laju di kanan. MRT ada buat notis tapi hanya didinding belah bawah tangga yang memang tak akan dibaca. Sebaiknya tampalkan notis disepanjang tangga di bahagian tengah antara dua tangga. Tabiat orang Malaysia suka 'bercouple' atas escalator.

2. Apabila menunggu pintu dibuka, jangan berdiri depan pintu. Beratur di pinggir untuk bagi laluan pengguna yang keluar dari tren dengan selesa. Jika luar pintu sesak, pergerakan akan delay maka pintu akan tertutup sebelum yang didalam dapat keluar atau yang luar dapat masuk. Siapa rugi? Ingat!! Tren tak ada driver, pintu guna timer. Elok jika dilantai ditandakan tempat beratur sebelum naik dan tunggu hingga semua keluar baru masuk. Jangan berebut-rebut atau anda ke hospital!

3. Orang Malaysia ni tak pandai jaga kebersihan. Perangai dirumah dibawa ke tempat awam. Suka buang sampah merata-rata. Depan saya berlaku semalam. Seorang bapa nak bagi isteri dan anak duduk tapi kerusi basah, keluarkan tisu lap tapi tisu terus buang ke lantai. Ada yang ambil peta MRT kemudian buang dilantai MRT. Buruk perangai orang Malaysia ni. Yang tumpahkan air pun tak reti nak lap balik. Mati ke kalau lap atau simpan sampah tu dan buang di luar MRT?

4. Mak bapa gelak-gelak tengok anak-anak berdiri atas kerusi malah ada yang melompat-lompat. Ada yang 2 kerusi anak dia sorang "occupy". Saya perhati anak-anak Jepun dan Korea duduk ontok-ontok dalam tren. Ini masalah sistem pendidikan kita yang hanya tertumpu kepada akademik hingga adab dan sopan jadi subjek kelas ketiga seperti P.E.

5. Seorang bapa bawak anak berjalan dalam MRT. Bapa jalan depan, pintu pula sedang terbuka si anak pun selamba nak keluar dalam keadaan pintu akan ditutup dalam 2/3 saat lagi. Nasib baik brader yang berdiri dekat dengan pintu sempat sambar dia.

6. Ramai pengguna yang nak turun menunggu tren berhenti baru nak bangun sedangkan di setiap stesyen akan diumumkan tren akan tiba. Bila tren sesak, pergerakan perlahan maka ada yang terlepas. Sekali lagi, tren MRT TIADA PEMANDU, pintu guna timer. Bersedia lah untuk turun.

7. Tiada pengawas di station yang menjaga tingkah laku pengguna. Ada pengguna yang berdiri terlalu dekat dengan trek masa ketibaan tren. Macam tak pernah jumpa keretapi. Di China dan Jepun, setiap track ada pengawas berwisel memastikan keselamatan pengguna, suruh beratur dan pastikan pergerakan keluar masuk tren lancar.

8. Di mesin tiket distesen yang sesak, nak beli 6 tiket, habis kesemua 6 orang beratur menyebabkan que jadi panjang berjela dan depan mesin sesak satu keluarga berkumpul nak tengok mesin tiket. Red Indian pun peragai tak macam ni. Yang bercouple pun sibuk nak bercinta masa beratur beli tiket. Kalau lengang beromen la kau semahunya.

9. Dalam tren, hormatlah orang lain bila bercakap di fon atau tonton video. Tak perlu cakap kuat-kuat atau high volume your device. Pandai-pandai la, takkan nak ajar mcmana nak buat.

10. Di Jepun, Korea dan Taiwan, semua kerusi khas tidak diduduki walau sesak mcmanapun. Kerusi khas ada notis diatas nya dan warna berbeza. Tapi dlm MRT Malaysia, ramai pengguna buta huruf. Tak reti baca. Salah MRT jugak, orang Malaysia malas membaca maka bezakan lah warna seat tu. Seat MRT ada 2 warna, biru muda dan biru tak muda. Dua-dua hampir sama. Sepatutnya seat khas (cacat, tua dan mengandung) diberi warna merah. Harap MRT Corp dapat betulkan ini dan sedar bahawa orang Malaysia pemalas nak baca.

11. Baik lelaki atau perempuan cantik, kalau pakai sleeveless tak payah la pegang handle diatas kepala kalau ketiak tak cukur. Pegang aje besi pemegang yg banyak tu. Lebih cantkk lagi tak payah pakai sleeveless! Banyak-banyak hari, kenapa hari nak naik MRT/LRT pakai sleeveless.

sumber facebook: Zack Rahim
Dikuasakan oleh Blogger.