Header Ads

Kenapa Wanita Jepun Kekal Sihat Dan Awet Muda? Ini 6 Rahsia Diamalkan Wanita Jepun


Wanita Jepun sangat obses dengan penampilan diri dan mereka ingin sentiasa kelihatan cantik walaupun di rumah. Berbeza dengan wanita di negara lain yang berpenampilan ala kadar saja untuk suami dirumah.

Wanita Jepun terkenal dengan bentuk badan langsing dan memiliki kesihatan yang baik berbanding wanita lain di dunia.

Apa rahsia mereka tidak mudah gemuk dan awet muda? Bukan itu je, kebanyakan wanita disana kelihatan lebih muda dari usia sebenar.Kalau nak tahu, mereka sangat menjaga pemakanan dan gaya hidup yang sangat berdisiplin.

Ini antara rahsia dan tabiat ketika makan wanita Jepun yang anda boleh cuba jika ingin kurangkan berat badan dan inginkan kulit cantik!


1.NASI SEBAGAI MAKAN RUJI

Seperti Malaysia, Jepun juga menjadikan nasi sebagai makanan ruji mereka. Kalau nak diet, jangan makan roti. Ada baiknya ambil nasi dalam setiap hidangan yang sederhana (setengah cawan) dalam satu atau dua kali setiap hari.


2. TEKNIK MASAKAN

Teknik memasak orang Jepun adalah merebus, bakar, panggang, stim dan menggoreng dalam kuali leper dengan minyak yang sangat sedikit. Sayur pula di masak sekajap sahaja untuk mengekalkan khasiatnya. Air rebusan sayur wajib diminum sebagai alas perut sebelum tidur.


3. TEKNIK MENGUNYAH MAKANAN

Walau sibuk mana pun, sarapan pagi, tengahari dan makan malam sangat penting. Mereka juga mengamalkan makan sedikit demi sedikit dan mengunyah dengan betul untuk memudahkan sisterm pencernaan.

4. JARANG SENTUH MAKANAN MANIS

Pencuci mulut orang Jepun selalunya sesuatu yang kurang manis seperti aiskrim teh hijau atau mochi yang diperbuat daripada beras.

5. AMALAN SARAPAN BERAT

Sarapan pagi penting bagi orang Jepun. Mereka amalkan makanan berat pada waktu pagi. Pengambilan makanan berat waktu pagi membantu menangani masalah obesiti.


6.  DIET SEIMBANG DAN BERKHASIAT

Kebanyakan makanan Jepun semuanya sihat-sihat seperti ikan, rumpai laut, sayuran hijau, soya, nasi, buah-buahan dan teh hijau. Paling penting mereka tidak gemar makanan segera.

Dikuasakan oleh Blogger.