Header Ads

Bermain game dalam smartphone mampu membuat anda bekerja dengan lebih produktif.Apabila sibuk bekerja seharian, ia boleh membuatkan anda tertekan dan pertukaran mood yang tidak baik. Ini akan membuatkan anda rasa bosan dengan kerja anda, dan anda akan menjadi cepat marah.

Sains telah membuktikan bahawa, jika anda bermain game selama 5 minit sebagai waktu rehat semasa bekerja, ia akan membuat anda lebih produktif dan kembali segar untuk menjalankan tugas seharian anda.

Akhirnya, ada juga sesuatu yang baik telah dibuktikan dengan bermain game sewaktu bekerja.


Kajian yang dilaksanakan oleh Michael Rupp, seoarng pelajar PHD dalam bidang psikologi kognitif dan faktor manusia telah membuktikan jika anda bermain game di telefon pintar anda untuk 5 minit semasa anda sedang berehat dari bekerja, ia akan membuat akan lebih produktif dan kreatif untuk menyambung kerja anda.

Ini adalah lebih baik daripada anda duduk diam dan tidak menggunakan telefon pintar atau komputer semasa anda sendang berehat dari bekerja.

Kajian yang dijalankan bersama 66 peserta, 20 lelaki dan 46 perempuan untuk menentukan prestasi mood semasa bekerja. Peserta telah diarah untuk menyiapkan kerja komputer yang akan menyebabkan keletihan kognitif dan kemudiannya diberikan satu lagi kerja untuk disiapkan.

Kemudian peserta diberikan rehat selama 5 minit, semasa berehat peserta telah dibahagikan kepada 3 kumpulan. Kumpulan pertama, diberikan telefon pintar untuk bermain game "Sushi Cat", kumpulan kedua, diberikan aktiviti berehat yang relaks dan kumpulan ketiga, diberikan rehat tanpa menggunakan telefon pintar atau komputer.

Prestasi kerja peserta dinilai semula, dan keputusannya menunjukkan, peserta yang diberi rehat dan bermain game menggunakan telefon pintar memberikan prestasi kerja yang lebih memuaskan berbanding peserta yang berehat tanpa menggunakan telefon atau komputer.

Antara game yang memberikan kesan yang lebih positif adalah game berunsur kan aksi dan "first-person shooters" contoh nya : Critical ops, Dead Effect 2, Hitman sniper, Super Mario Run dan lain-lain.Kesimpulannya, mula lah download game-game yang boleh membuatkan anda tenang, gamers is not a disease, but it's an improvement of human race. =)
Dikuasakan oleh Blogger.