Header Ads

"Bagi saya untuk membantu tidak perlu tunggu sehingga kita kaya" - Amie Sofia


Di sebalik kelembutan sinar wajah dan tutur bicaranya, ada ketegasan pada setiap kata-kata yang dilemparkan. Ketegasannya itu sedikit sebanyak menunjukkan ibu kepada dua anak ini sangat komited dengan kerjayanya sebagai hos stesen TV Alhijrah untuk menyampaikan manfaat kepada penonton.

Selain sibuk mengacarakan program Assalamualaikum, Amie Sofia Ahmad, 31, tidak ketinggalan berkongsi ilmu dan kemahiran dimiliki bersama insan memerlukan.

Jelas anak bongsu daripada enam beradik ini lagi, sejak kecil dia sudah pun didedahkan dengan kerja sukarelawan selepas ibu menyertai badan bukan kerajaan (NGO) dan menjadikan rumah tingkat bawah sebagai pusat harian kanak-kanak cacat mental.

Di situ, dia belajar bahawa untuk memberi atau membantu insan memerlukan, kita tidak perlu menunggu hingga menjadi kaya dan Amie Sofia percaya setiap kebaikan akan ada rezekinya sendiri.Selepas tsunami melanda, dia dan rakannya berkunjung ke Aceh ketika Ramadan untuk mengajar anak yatim mengaji selama tiga minggu.

Bukan itu saja, dia juga pernah menyertai misi ke Gaza untuk program Solidariti Gaza untuk memberikan sokongan negara menerusi program Aman Palestin.

Ketika itu, dia akui memang agak sukar membuat keputusan ke sana apatah lagi perlu mengeluarkan duit sendiri bagi membiayai kos tambang penerbangan dan sebagainya.

Namun, tidak disangka semua kesukaran itu dipermudahkan dan akhirnya dia berjaya mengikuti misi berkenaan di samping membawa amanah orang untuk menyampaikan berita sebenar mengenai keadaan di sana.

“Bagi saya untuk membantu tidak perlu menunggu sehingga kita kaya. Bantuan boleh dihulurkan dalam pelbagai bentuk sama ada wang, usaha, daya dan kemahiran asalkan ada keinginan.

“Banyak pengajaran yang diperoleh selepas berkunjung ke sana dan saya sedar melalui kesempitan atau tekanan akan menjadikan hidup lebih kreatif,” katanya.Jelasnya yang berkahwin pada 2013, dia bertuah kerana dipertemukan dengan keluarga yang begitu aktif melakukan kerja sukarelawan terutama suami dan ayah mentua sekali gus menunjukkan peranan keluarga sangat penting untuk membentuk diri serta sikap individu itu sendiri.

Sedikit sebanyak melalui aktif melakukan kerja sukarelawan berbentuk keagamaan terutama di perkampungan Orang Asli membuka mindanya untuk terus membuat kebaikan.

Melakukan kerja sukarelawan bukan untuk tampak gah tetapi mendapatkan kepuasan yang tidak boleh dibeli di mana-mana terutama apabila diberi peluang menyumbang kepada orang memerlukan.

“Ia jelas tergambar menerusi kegembiraan yang terpancar di wajah ayah mentua setiap kali melakukan kebaikan walaupun kehidupannya sudah boleh dianggap senang.

“Melalui situasi berkenaan, saya belajar bahawa kita perlu memberi untuk mendapatkan kebahagiaan. Pada masa sama, ada satu ayat al-Quran yang memberi motivasi untuk kita perlu memberi atau bersedekah.

“Ia bermaksud, ‘Apabila kita bersedekah antara ganjarannya adalah satu kebaikan seumpama satu pokok atau benih yang bercambah kepada tujuh bahagian. Setiap satu bahagian itu digandakan kepada 100 bahagian,’” katanya.

Selain itu, Amie Sofia dan suami juga menubuhkan rumah anak yatim, Rumah Puteri Harapan (RPH) pada 2015 di Sandakan, Sabah dan sentiasa mengalu-alukan anak yatim atau orang susah untuk menghuni di situ.
Dikuasakan oleh Blogger.