Header Ads

"Bagaimana saya berhenti bekerja dan melancong", perkongsian dari Aileen Adalid


  • Dari: Aileen Adalid

"Bagaimana saya berhenti bekerja dan melancong" cerita saya agak berbeza. Saya berasal dari sebuah negara yang sedang membangun dengan "passport tidak berkuasa" - sebagai warga Filipina,Saya hanya boleh melawat 60 negara visa percuma - dan saya dibesarkan bagi mempercayai bahawa perjalanan ke serata dunia adalah dikhususkan bagi orang yang kaya atau bersara.

 Namun, pada awal 20-an saya, saya telah melawat lebih daripada 15 buah negara dalam tempoh dua tahun, sambil membina perniagaan yang menguntungkan dan stabil dalam talian yang membiayai gaya hidup saya dan membolehkan saya untuk bekerja kurang daripada tiga jam sehari.

Semuanya bermula dua tahun lalu di sebuah kafe kotor dalam Makati, Filipina. Sewaktu itu, saya berumur 21 tahun, dan telah bekerja untuk sebuah bank pelaburan yang besar, mendapatkan wang sangat sedikit sebagai seorang graduan baru dan dengan sedikit masa yang singkat untuk bersosial .. Saya menyertai rakan-rakan saya di meja lepak kami, tiga orang yang tidak dikenali meminta kami untuk datang keasrama mereka.

Kami mula berbual, dan akhirnya berborak sepanjang malam. Mereka penuh dengan cerita-cerita perjalanan yang menarik, dan saya tertarik dengan cara mata mereka yang dinyalai oleh pengalaman yang telah mereka lalui sepanjang melancong. Mereka mempunyai keseronokan untuk hidup dan aura yakinPada tahun yang sama, saya berhenti kerja untuk meneruskan niat mengembara dunia dan pada masa yang sama, keluarga dan kawan-kawan saya tidak yakin dengan apa yang saya impikan apabila saya membuat tindakan yang drastik itu.

 Pada masaitu, saya mempunyai sedikit  wang - tetapi pasti tidak cukup untuk menampung perjalanan saya ke negara-negara Eropah atau di Amerika Syarikat yang dari sudut nilai matawangnya yang sangat tinggi, Saya telah dibesarkan untuk mempercayai bahawa kehidupan yang korporat adalah satu-satunya cara untuk menjamin masa depan yang cerah.

Saya juga tahu bahawa mendapatkan visa akan menjadi satu cabaran. Tetapi itulah yang menjadikan saya ingin menrasainya. Saya mahu membuktikan kepada orang lain dan kepada diri saya sendiri bahawa keadaan hidup kita tidak boleh menghalang kita daripada mengejar impian kita sendiri.


Dengan dana yang tidak seberapa, saya tahu bahawa saya terpaksa membuat keputusan yang bijak dari mula lagi, jadi saya menghabiskan masa selama dua bulan persediaan sebelum menyerahkan perletakan jawatan saya.

Saya membuat satu titik tolak bagi diri saya bukan sahaja melakukan perkara-perkara yang saya suka, bahkan perkara-perkara yang saya pandai. Saya menolak pada pengetahuan saya tentang reka bentuk grafik, pembangunan web dan pemasaran online.

 Semangat yang boleh mendorong kita untuk melakukan perkara yang luar biasa, tetapi tanpa set kemahiran yang betul, ia boleh menampakkan hasil yang sia-sia.
Setelah saya yakin dengan pengetahuan saya, saya membuat keputusan untuk cari platform yang membolehkan saya bekerja sebagai "freelance" dan pada masa yang sama saya tidak berhenti di situ.

Saya tahu saya perlu mencari orang yang boleh membayar dan mengambil saya bekerja untuk jumlah masa yang tidak terbatas. Saya mendapat testimoni daripada pelanggan korporat saya sebelum ini dan bercakap dengan semua orang yang saya tahu.

Dalam masa beberapa minggu, sebuah syarikat dagangan dalam talian berjenama Sweden mengupah saya untuk menjadi pengurus pemasaran mereka bagi mempromosikan jenama mereka di seluruh Amerika Syarikat, UK dan Jepun; memastikan kualiti penyenaraian produk mereka dan menghasilkan idea-idea produk baru. Melalui ini, saya dapat memastikan aliran tunai yang mantap untuk tahun pertama.


Mempunyai plan jangka panjang

Bimbang tentang pasport Filipina saya, Saya bermula dengan melawati destinasi visa percuma seperti Thailand dan Hong Kong dan tempat tersebut menjadi tempat kegemaran saya, kerana budayanya dinamik dan rasa tertarik dengan hidangan tempatan mereka.

Pada masa itu saya memutuskan untuk melawat Eropah, saya dikhabarkan bagaimana untuk lebih mudah mendapatkan visa semasa didalam perjalanan kesana nanti. Saya menyimpan rekod pendapatan baru-baru ini saya, simpanan dan dokumen cukai untuk membuktikan kekukukan kewangan.

Dan saya menggunakan bukti perjalanan saya sebelum ini dan akan datang untuk membuktikan bahawa saya tidak akan berada di risiko untuk tinggal melebihi tempoh di negara itu.
Selepas 12 bulan, saya telah melancarkan blog perjalanan saya, iAmAileen.com, untuk berkongsi pengalaman saya dan meraih peluang melalui kerjasama Lembaga Pelancongan.


Seterusnya, saya mula bekerja pada idea perniagaan online yang bernama Adalid Gear, menjual produk luar dan pakej percutian hanya dalam talian. Tidak banyak pelancong berurusan dengan produk-produk fizikal kerana pengendalian inventori dan penghantaran boleh menjadi rumit semasa bergerak.

Tetapi saya melihat peluang untuk mendapatkan sumber luar proses-proses tersebut. Saya bekerjasama dengan pembekal besar seperti Amazon yang boleh mengendalikan semua proses itu, yang dapat mengurangkan bebaban kerja dan membolehkan perniagaan untuk beroperasi dari jauh. Selepas mendapat sedikit keuntungan saya mengembangkan empayar tersebut  dari Amerika Syarikat ke UK, dan merancang untuk menjual di Jepun dan Jerman kemudiannya.

Saya telah membuat wang yang cukup untuk menyewa sebuah apartmen di Belgium, dan akan menggunakannya sebagai asas rumah dan pejabat kerana saya perlu terus mengembangkan perniagaan saya.

Nasihat saya untuk berjaya adalah dengan hanya mengikuti dua prinsip penting ini:


1- Mengambil peluang dizaman serba teknologi ini,kerana terdapat banyak kaedah yang boleh membantu kita dalam membina sebuah perniagaan tanpa perlu mengeluarkan kos yang tinggi untuk membuka sesuatu perniagaan.

 Terdapat banyak platform dalam talian yang mengoptimumkan proses tradisional seperti perkapalan dan logistik; ia masuk akal untuk menggunakan sepenuhnya daripada mereka.


2- Rujuk kepada pakar- dan sentiasa melakukan penyelidikan yang betul. Sebagai contoh, apabila saya bekerja di syarikat Sweden, saya tidak hanya bercakap dengan pengurus saya sahaja, tetapi saya  juga merujuk kepada Ketua Pegawai Eksekutif itu sendiri. Ini memberikan saya lebih banyak pengetahuan mengenai industri ini - yang membawa kepada idea untuk perniagaan yang lebih baik.

Saya juga telah membuat menggunakan sepenuhnya forum dalam talian untuk berbual dengan orang yang berpengetahuan dan berpengalaman dalam bidang saya.

Hari ini, saya tidak lagi bekerja untuk orang lain, dan cara yang saya lihat, saya telah benar-benar membuatkan masa depan saya lebih terjamin yang hanya bermula dari impian, kini ternyata ia menjadi realti atas usaha yang telah dicurahkan.Dikuasakan oleh Blogger.