Header Ads

Apakah perbandingan antara vape, rokok dan kopi? Yang mana satu lebih bahaya?
Pelbagai isu yang di bangkit kan pada beberapa tahun ini, contohnya, adakah E-Cigarette (Vape) lebih selamat daripada rokok? dan adakah kopi mengandungi nikotin seperti rokok?

Terdapat beberapa uji kaji telah di laksanakan untuk melihat perbandingan di antara rokok dan vape. Isu ini hangat di bincangkan di negara barat untuk menjadikan vape sebagai satu alternatif yang lebih selamat dan mesra pengguna berbanding rokok tradisional.

Selain itu, ada isu yang seiring timbul hasil daripada vape ini, adalah kerana di ibaratkan pengguna vape ini bagaikan menghisap nikotin semata-mata, dan mereka mula membangkit kan isu adakah nikotin juga ada di dalam kopi?

Untuk memulakan perbincangan ini, anda perlu tahu apa perbandingan di antara nikotin dan kafein.
Setelah di kaji, keduu-dua bahan ini adalah bahan yang membantu stimulasi badan dan otak manusia. Perbezaan nya adalah, masa yang di ambil untuk bertindak balas terhadap badan manusia.

Kafein di dalam kopi mengambil masa lebih kurang 30 ke 45 minit untukbertindak balas dan memberi stimulus kepada otak, supaya minda menjadi lebih peka dan badan merasa segar. Jika anda minum kopi dalam kadar berpada-pada, kesan nya akan hilang dalam masa 3 ke 4 jam.

Walhal, nikotin di dalam rokok mengambil masa yang lebih singkat, iaitu dalam masa 7 saat untuk memasuki saluran darah dan memberikan kesegaran dan kepekaan minda, juga mengurangkan kesakitan buat sementara.

Tetapi apa yang mengejutkan, kedua-dua bahan ini adalah sebenarnya racun perosak semulajadi. Nikotin dan kafein datang dari sumbur tumbuh-tumbuhan, jika di ambil dalam kadar yang berpada-pada akan membantu tubuh manusia untuk beroperasi dan menenangkan. Tetapi kedua-duanya akan mendatangkan ketagihan. Akan mendatangkan ketagihan yang hampir sama seperti dadah heroin.


Hasil daripada kajian telah menunjukkan vape adalah lebih selamat berbanding rokok, bukan sahaja kepada pengguna, malah kepada orang di sekitar (secondary smokers). Hujah nya begini, rokok sangat merbahaya kerana ia membakar bukan sahaja tembakau, malah kertas rokok juga. Racun di dalam tembakau dan kertasnya akan mendatang kan bahaya kepada pengguna dan akan menunjukkan kesan buruk kepada badan jika di ambil berterusan untuk jangka masa yang lama.

Manakala vape, adalah permbakaran cecair yang menghasilkan asap yang boleh dikatakan juga seperti menghisap wap air. Jika terhidu oleh orang sekeliling, wap air tersebut tidak lah bahaya sepertimana asap rokok.Kajian telah dijalankan keatas haiwan, dan mendapati haiwan yang menghidu asap vape, mengalami tiada masalah dan reaksi terhadap badan seperti merbahayanya asap rokok.

Berbalik kepada soalan yang kedua, adakah kopi mengandungi nikotin seperti rokok. Tidak sama sekali, kopi mengandungi kafein dan tiada nikotin. Tetapi kafein juga  mendatag kan ketagihan sama seperti nikotin.


Kesimpulannya, jika anda mampu untuk berhenti merokok, amatlah di alu-alukan untuk meneruskan usaha itu. Jika anda tidak mampu untuk terus berhenti, bertukarlah kepada E-Cigarette (Vape), kerana bahayanya jauh lebih rendah berbanding rokok. Bak pepatah mat saleh, "choose the lesser evil". Amal gaya hidup sihat bermula dengan anda.

Dikuasakan oleh Blogger.