Header Ads

Qiblafinder Aplikasi Terbaik untuk Tentukan Arah Kiblat


Best apps Qiblafinder with Google ni wei, rasa confident dengan arah kiblat sebab dia guna teknologi augmented reality (AR). Hala terus straight kat Kaabah dari lokasi kita dengan jarak sekali. Kalau pegi travel senang guna ni je. Mudah dan tepat insyaAllah.

Tak payah download, klik link then buka terus guna browser je. Cuba try check kiblat kat tempat korang.

https://qiblafinder.withgoogle.com

Update cara guna:

1. Klik link. Aplikasi akan dibuka melalui browser.

2. Klik Let's Go. Boleh pilih bahasa melayu jugak, Jom katanya.

3. Pilih lokasi anda berdasarkan map. Boleh taip lokasi anda di ruangan search. Gerakkan screen untuk tetapkan lokasi anda dengan tepat. Klik ✅ untuk teruskan.

4. Arah dan jarak Kaabah di Masjidil Haram Makkah akan dipaparkan. Halakan kamera phone ke arah ikon Kaabah yang ditunjukkan.

5. Arah Kiblat disahkan.


Nota:
- Mungkin phone model lama atau spec rendah tidak support apps ini. Apps ini untuk phone yg ada sensor kompas sahaja.
- Kompas perlu dicalibrate bagi memastikan bacaan yang tepat.
- Google cakap apps ini dibuat untuk android. Jadi mungkin kurang compatible bagi iphone.
- Casing phone yang mempunyai bahan besi boleh menyebabkan bacaan kurang tepat sebab mempengaruhi kompas.

Terima kasih Muhammad Mt atas perkongsian ini yang sangat berguna.



Dikuasakan oleh Blogger.